Anul trecut, în cadrul Programului pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri, cunoscut drept SRL-D, au aplicat pentru finanțare doar 379 de tineri doritori de a-și începe o afacere. Deși 143 dintre aceștia au semnat și contractele de finanțare și așteaptă să primească banii de la stat, Guvernul consideră că este oportună continuarea programului și în 2017.
Conform unui raport al Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, anul trecut au fost depuse on-line 379 de planuri de afaceri în cadrul programului SRL-D. Dintre cei 379 de aplicanți, 230 au accesat programul cu credit, iar 149 fără credit.
În cele din urmă 214 de planuri de afaceri au fost admise de principiu la finanțare, iar dintre acestea pentru doar 143 au fost și semnate contracte de finanțare cu cele 8 oficii teritoariale pentru întreprinderi mici și mijlocii și cooperație. Plățile pentru acestea sunt programate pentru anul acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit raportului citat, circa 407 de noi locuri de muncă vor fi create și păstrate timp de 3 ani începând cu anul următor acordării finanțării.
Din cele 143 de de noi investiții, 60% sunt în tehnologii noi, iar 45 dintre ele sunt în domenii prioritare precum IT sau producție.
Comparativ cu anii anteriori, ministerul de resort observă în 2016 o diminuare a interesului microîntreprinderilor pentru a obține alocație financiară nerambursabilă prin program. Această scădere a interesului pentru program este explicată de autorități prin lansarea târzie a schemei de finanțare precum și existența altor linii de finanțare mai atractive de catre Ministerul Fondurilor Europene.
În 2016 cererile pentru finanțare au putut fi depuse abia de la jumătatea lunii august până la jumătatea lunii septembrie, autorităților luându-le astfel 8 luni să demareze acest program, bugetat cu 16 milioane de lei.
În ciuda acestor date, ministerul a recomandat în raport, care a fost prezentat și adoptat în Guvern, continuarea programului.
”Ținând seama de puternicul impact economic și social pe care l-a avut programul în perioada de implementare, în contextul actual, continuarea programului de sprijin pentru înființarea de microîntreprinderi este considerată oportună. Programul de sprijin răspunde unui interes public major, având un caracter social. Scopul programului este încurajarea și stimularea spiritului antreprenorial al cetățenilor, cu precădere al persoanelor tinere și al șomerilor, aflați la prima lor afacere”, susține Ministerul Mediului de Afaceri.
CITEȘTE ȘI După 17 ani de la prăbușirea FNI, Guvernul caută 309 milioane lei pentru despăgubiri. CEDO a dat răgaz, dar penalitățile crescAfacerile aprobate prin programul derulat începând cu 2011 beneficiază de acordarea unei alocații financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro echivalentul în lei, sau de garanții acordate de Fondul Național de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) pentru creditele contractate de ”SRL-D”, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei.
Benificiarii de finanțare mai sunt scutiți de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru cel mult patru) salariați și de la plata taxelor de înregistarare la Registrul Comerțului.
Programul se adresa tinerilor întreprinzători care înființau pentru prima dată o societate comercială cu răspundere limitată, însă din 2014 a fost eliminat pragul de vârstă de maxim 35 ani prevăzut inițial. Astfel, facilitățile pot fi acordate tuturor întreprinzătorilor debutanți, indiferent de vârstă, care doresc să desfășoare o activitate economică pentru prima dată prin intermediul unei microîntreprinderi ”SRL-D”.