Creșterea economică de 8,8% din trimestrul al treilea, cea mai mare începând din 2008, nu este sustenabilă, aspect reflectat de intensificarea deficitului bugetar și a deficitului de cont curent, precum și de tergiversarea reformelor structurale, avertizează Banca Transilvania. Următoarele trimestre vor aduce o încetinire a ritmului de creștere economică, atenționează analiștii băncii.
"Atragem atenția cu privire la faptul că dinamica economiei din ultimele trimestre nu este sustenabilă, aspect reflectat de intensificarea deficitelor gemene (bugetar și de cont curent, n.r.) și tergiversarea reformelor structurale. De altfel, în ultimele luni încrederea în economie s-a deteriorat, costurile de finanțare au crescut, iar tensiunile s-au intensificat în contextul perspectivelor de intervenție mai agresivă a statului în economie", scrie, într-o notă către analiști și investitori, Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.
Următoarele trimestre vor aduce o încetinire a ritmului de creștere economică, în contextul în care ar urma să dispară o serie dintre stimuli.
"Pentru trimestrele următoare ne așteptăm la decelerarea economiei, pe fondul majorării costurilor de finanțare, disipării impactului Noului Cod Fiscal și perspectivelor de rebalansare a politicii economice, într-o perioadă în care se acumulează semnale de maturitate pentru ciclul economic global post-criză. Vom revizui scenariul central pe termen mediu după incorporarea datelor privind dinamica componentelor PIB din T3 în luna decembrie", potrivit notei Banca Transilvania.
Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat, astăzi, că economia românească a accelerat în al treilea trimestru al acestui an, înregistrând un avans de 8,8%, pe serie brută, față de aceeași perioadă din 2016. Aceste prime estimări publicate depășesc sensibil prognozele analiștilor. Datele publicate marți arată o accelerare a creșterii economice în al treilea trimestru din 2017 față de al doilea trimestru, când produsul intern brut (PIB) al României a crescut cu 6,1% față de aceeași perioadă din 2016, pe serie brută.
Economia a primit mai mulți stimuli salariali și fiscali din partea guvernului în ultimii doi ani. Măsurile au susținut consumul și creșterea economică, însă au generat dezechilibre importante, avertizează analiștii. Astfel, contul curent al balanței de plăți a înregistrat în 2016 un deficit de 4,1 miliarde euro, de peste două ori mai mare față de 2015, în special ca urmare a deteriorării balanței comerciale, care a continuat în prima jumătate a acestui an.
Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/economie/economia-romaniei-a-crescut-in-al-treilea-trimestru-cu-8-8-depasind-estimarile-17390487
Informațiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.