Banca Mondială, proiecție sumbră: Cât timp vor rămâne scumpe produsele de bază

Banca Mondială, proiecție sumbră: Cât timp vor rămâne scumpe produsele de bază
scris 26 apr 2022

Prețurile la alimente și energie, a căror creștere a fost agravată de războiul din Ucraina, poate rămâne la un nivel ridicat timp de mai mulți ani, estimează Banca Mondială care a menționat sfârșitul anului 2024, informează AFP.

Profit News TV îi aduce împreună, în Maratonul Food Agro Logistic & Retail, pe cei mai importanți jucători de pe piața de profil din România, reprezentanți ai autorităților, fermieri, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail și din industria de produse alimentare, producători agricoli locali și reprezentanți din veriga logistică a sectorului agro alimentar.

Urmărește-ne și pe Google News

Evenimentul este programat pentru 19 mai, urmând să fie deschis de ministrul Agriculturii.

"Războiul din Ucraina a provocat un șoc major pe piețele produselor de bază și a modificat fizionomia schimburilor, a producției și a consumului la nivel mondial", susține Banca Mondială într-un raport. Autorii raportului estimează că "prețurile se vor menține la niveluri istorice până la sfârșitul lui 2024", arată Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

Creșterea prețurilor la energie în ultimii doi ani a fost cea mai importantă înregistrată după criza petrolieră din 1973.

"La nivel global, este vorba de cel mai mare șoc asupra produselor de bază pe care l-am cunoscut după anii 1970", adaugă instituția internațională.

"Acest șoc este agravat de recrudescența restricțiilor pentru comerțul cu produse alimentare, carburant și îngrășăminte", estimează vicepreședintele Băncii Mondiale, Indermit Gill, adăugând că aceasta face să planeze "spectrul stagflației".

În cazul prețurilor la energie, Banca Mondială mizează pe o creștere de peste 50% în acest an, urmată de o scădere în 2023 și 2024. Pentru produsele non-energetice, precum cele agricole și metalele, Banca Mondială prognozează o creștere de peste 20% în 2022 și scăderi pe parcursul următorilor ani.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

"Cu toate acestea, prețurile produselor de bază ar urma să rămână cu mult peste media din ultimii cinci ani și, în cazul unui război prelungit sau al unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, ar putea deveni și mai ridicate și mai volatile decât se preconizează în prezent", a avertizat Banca Mondială.

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanțare și expertiză pentru țările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide și complexe pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să își consolideze reacția față de provocările generate de pandemie.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca mondiala
produse