UE și-a finalizat legislația pentru a elimina zonele fără lege de pe internet. Va impune marilor platforme precum Google, Facebook sau Amazon să elimine mai bine conținutul online ilegal sau periculos

UE și-a finalizat legislația pentru a elimina zonele fără lege de pe internet. Va impune marilor platforme precum Google, Facebook sau Amazon să elimine mai bine conținutul online ilegal sau periculos
scris 23 apr 2022

Statele membre ale UE, Comisia și Parlamentul au finalizat o nouă legislație care va permite să se lupte mai bine împotriva derivelor pe internet, cum ar fi discursurile instigatoare la ură, campaniile de dezinformare sau vânzarea de produse contrafăcute, notează AFP.

După mai multe luni de negocieri, s-a ajuns la un "acord" între instituțiile europene cu privire la 'Regulamentul privind serviciile digitale' (Digital Services Act - DSA) care va impune marilor platforme, precum Facebook (Meta) sau Amazon, să elimine mai bine conținutul online ilegal și periculos, a anunțat pe Twitter comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, inițiatorul proiectului împreună cu colega sa de la Concurență, Margrethe Vestager, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

"Acest acord este istoric", a salutat imediat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, "noile noastre reguli vor proteja utilizatorii online, vor asigura libertatea de exprimare și oportunități pentru întreprinderi".

Ministru: Zona civilă va avea controlul asupra bazelor de date din Cloud-ul Guvernamental CITEȘTE ȘI Ministru: Zona civilă va avea controlul asupra bazelor de date din Cloud-ul Guvernamental

"DSA este o premieră mondială în ceea ce privește reglementarea digitală", a subliniat Consiliul UE, care reprezintă cele 27 de state membre, într-un comunicat. Textul "tocmai a consacrat principiul că ceea ce este ilegal offline trebuie să fie ilegal și online. Acesta urmărește să protejeze spațiul digital împotriva difuzării de conținut ilegal și să garanteze protecția drepturilor fundamentale ale utilizatorilor", potrivit sursei.

Regulamentul privind serviciile digitale este una dintre cele două părți ale unui plan de anvergură prezentat în decembrie 2020 de executivul european.

Prima parte, regulamentul piețelor digitale (Digital Markets Act, DMA), care abordează practicile anticoncurențiale, a fost încheiată la sfârșitul lunii martie.

DSA, la rândul său, actualizează directiva de comerț electronic, născută acum 20 de ani, când platformele gigantice erau încă embrionare.

Obiectiv: să pună capăt exceselor rețelelor sociale care au ajuns deseori pe prima pagină a publicațiilor: asasinarea profesorului de istorie Samuel Paty în Franța după o campanie de ură în octombrie 2020, atacul manifestanților asupra Capitoliului SUA în ianuarie 2021, în parte planificat pe Facebook și Twitter.

PROFIT NEWS TV Ministrul Economiei: Vom reuși să aducem societatea românească la un alt nivel CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Economiei: Vom reuși să aducem societatea românească la un alt nivel

Partea întunecată a internetului se referă și la platformele de vânzare invadate cu produse contrafăcute sau defecte, care pot fi periculoase, cum ar fi jucăriile pentru copii care nu respectă standardele de siguranță.

Noul regulament stabilește obligația de a elimina "prompt" orice conținut ilegal (conform legilor naționale și europene) de îndată ce o platformă ia cunoștință de acesta. Constrânge rețelele sociale să suspende utilizatorii care încalcă "frecvent" legea.

DSA va solicita site-urilor de comerț electronic să verifice identitatea furnizorilor lor înainte de a le oferi produsele.

În centrul proiectului, noi obligații impuse "platformelor foarte mari", cele cu "peste 45 de milioane de utilizatori activi" în UE, adică aproximativ douăzeci de companii, a căror listă rămâne de stabilit, dar care va include Gafam (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft), precum și Twitter și probabil TikTok, Zalando sau Booking.

Acești jucători vor trebui să evalueze riscurile asociate cu utilizarea serviciilor lor și să pună în aplicare mijloacele adecvate pentru a elimina conținutul problematic. Li se va impune o transparență sporită asupra datelor și algoritmilor de recomandare.

Ei vor fi auditați o dată pe an de organisme independente și plasați sub supravegherea Comisiei Europene care poate aplica amenzi de până la 6% din vânzările lor anuale în cazul unor încălcări repetate.

"În contextul agresiunii ruse din Ucraina și al consecințelor speciale privind manipularea informațiilor online, a fost introdus un nou articol pentru a stabili un mecanism de reacție în cazul unei crize", a indicat Consiliul European. Acest mecanism, activat prin decizie a Comisiei, va permite luarea de măsuri "proporționale și eficiente" împotriva platformelor foarte mari care ar contribui la răspândirea de informații false. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
internet