Avertisment BCE: Există riscuri de creștere a insolvențelor după încheierea măsurilor de stimulare adoptate în timpul pandemiei de Covid-19

Avertisment BCE: Există riscuri de creștere a insolvențelor după încheierea măsurilor de stimulare adoptate în timpul pandemiei de Covid-19
scris 20 mai 2021

Cele 19 state din zona euro sunt expuse unor riscuri financiare ridicate și inegale, a avertizat Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit căreia ar putea fi necesare măsuri de stimulare țintite, pe parcursul redresării din criza coronavirusului, transmite CNBC.

Pandemia a lovit diferite sectoare economice cu diferite grade de severitate și viteză, turismul și ospitalitatea fiind printre cele mai afectate, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
eMAG a atins nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon pentru operațiunile sale CITEȘTE ȘI eMAG a atins nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon pentru operațiunile sale

În ultima sa evaluare a stabilității financiare, BCE a avertizat că acest șoc inegal concentrează riscurile în țări foarte specifice și în părți ale economiei zonei euro.

"Este un mesaj dulce-amar", a declarat vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, cu privire la ultima evaluare.

”Evoluția vaccinărilor este foarte pozitivă, recuperăm și aceasta este, știți, o veste foarte bună. Dar, simultan, ei bine, continuăm să avem anumite riscuri de stabilitate financiară pe care trebuie să le monitorizăm ”, a declarat de Guindos miercuri.

Banca centrală a zonei euro este deosebit de îngrijorată de o povară mai mare a datoriilor corporative în țările cu sectoare mai mari de servicii, deoarece acest lucru ar putea crește presiunea asupra guvernelor și creditorilor din aceste țări. Acest lucru ar putea fi o problemă pe termen scurt, deoarece guvernele încheie stimulentele oferite în timpul pandemiei, cum ar fi programele de șomaj tehnic.

GRAFICE Corecțiile abrupte din piața criptoactivelor au “șters” peste 600 miliarde de dolari. Bitcoin coboară sub 35.000 dolari CITEȘTE ȘI GRAFICE Corecțiile abrupte din piața criptoactivelor au “șters” peste 600 miliarde de dolari. Bitcoin coboară sub 35.000 dolari

”Deoarece acest sprijin este eliminat treptat, nu pot fi excluse rate de insolvență considerabil mai mari decât înainte de pandemie, în special în anumite țări din zona euro”, a afirmat BCE într-un comunicat.

Când a vorbit cu CNBC, de Guindos a spus că ”2020 este o mică surpriză”, dat fiind faptul că au existat mai puține insolvențe corporative decât în ​​2019 - înainte ca criza coronavirusului să lovească zona euro. Cu toate acestea, el a cerut prudență, deoarece banca centrală se așteaptă ca ”în 2021 să vedem o creștere importantă în ceea ce privește insolvența”.

”Poate că în acest caz, în această criză, care este diferită de cele anterioare, existența și punerea în aplicare a măsurilor de sprijin de către autoritățile fiscale a crescut, a prelungit (acest decalaj)”, a spus oficialul BCE, cu privire la intervalul existent între scăderea creșterii și evoluția insolvențelor corporative.

Un alt risc aflat în atenția BCE este creșterea recentă a randamentelor obligațiunilor de referință din SUA. Acest lucru a determinat deja banca centrală să-și intensifice achizițiile de obligațiuni de stat în ultimele săptămâni, dar instituția cu sediul la Frankfurt este încă îngrijorată de faptul că costurile mai mari ale împrumuturilor de peste Atlantic vor afecta corporațiile, populațiile și țările îndatorate din zona euro.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat într-o conferință de presă din luna martie: ”Nu controlăm curba randamentului”.

INFOGRAFICE Cât de mult a afectat pandemia piața auto: România, cel mai mare declin din UE, în 2021. Dacia, pierdere de 40% față de 2019 CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Cât de mult a afectat pandemia piața auto: România, cel mai mare declin din UE, în 2021. Dacia, pierdere de 40% față de 2019

Cu toate acestea, BCE încearcă să evite o creștere prematură a costurilor împrumuturilor pentru guvernele din zona euro. Acest lucru ar putea deraia redresarea economică în 2021, după ce produsul intern brut al regiunii s-a contractat cu aproape 7% în 2020.

”Dacă creșterea randamentelor este nejustificată, atunci, știți, vom acționa. Dacă creșterea randamentelor este consecința normalizării economiei, atunci este ceva care va face parte din, să spunem, cadrul mai larg ”, a spus de Guindos.

În plus, BCE a avertizat miercuri că profitabilitatea băncilor din zona euro este încă ”slabă” și instituțiile de credit ar putea fi nevoite să își mărească provizioanele în viitor.

”Rentabilitatea băncilor rămâne slabă, în timp ce perspectivele cererii de împrumut sunt incerte. Calitatea activelor bancare a fost păstrată până acum, dar riscul de creditare se poate materializa cu un decalaj, ceea ce implică necesitatea creșterii provizioanelor pentru pierderile legate de împrumuturile acordate”, a mai afirmat BCE în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
coronavirus
insolvențe