Analiștii financiari își mențin poziția: Impactul economic al coronavirusului se va resimți puternic până în trimestrul II din 2021, peste calculul inițial

Analiștii financiari își mențin poziția: Impactul economic al coronavirusului se va resimți puternic până în trimestrul II din 2021, peste calculul inițial
scris 26 aug 2020

Analiștii financiari avertizează din nou că impactul economic al coronavirusului se va resimți puternic până în trimestrul II al anului 2021. Atenționarea a fost transmisă și în primăvară, după ce anterior estimau un efect doar până în trimestrul IV inclusiv al acestui an.

Deficitul bugetar anticipat pentru anul în curs este de 8,3% iar declinul economiei la 4,4%. Pentru rata șomajului, valoarea medie a anticipațiilor este 7%.

Urmărește-ne și pe Google News

"Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate și patru întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale, iar rezultatele pentru luna iulie 2020 relevă: durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenților (peste 69%) anticipează că acesta se va resimți puternic până în trimestrul II al anului 2021; deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipațiilor este 8,3% (de menționat că sondajul a fost realizat înaintea rectificării bugetare); evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2020: valoarea medie a anticipațiilor este -4,4%; rata șomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipațiilor este 7,0%", transmit analiștii CFA România, pe baza unui sondaj.

ANALIZĂ România are cea mai mare pondere a angajaților din producția de automobile, în economie, dar și cel mai mic număr de mașini noi cumpărate, din UE CITEȘTE ȘI ANALIZĂ România are cea mai mare pondere a angajaților din producția de automobile, în economie, dar și cel mai mic număr de mașini noi cumpărate, din UE

Suplimentar, în luna iulie 2020, au fost adăugate încă 4 întrebări cu privire la impactul crizei provocate de Covid-19 asupra economiei.

În ceea ce privește modul de revenire al economiei, s-au desprins două opinii majoritare, ambele cu un procent de 31%, și anume, revenirea în W (având în vedere revenirea crizei medicale) și revenirea de forma unui semn «radical» adică se va recupera rapid o parte din scăderea economică, iar recuperarea celeilalte părți va fi lentă.

Cea mai mare parte a respondenților, 59%, consideră că modificările de comportament în ceea ce privește consumul sau călătoriile vor fi de lungă durată (de ordinul anilor).

Totodată, 44% dintre respondenți consideră că impactul asupra anumitor sectoare economice va fi de lungă durată (de ordinul anilor), în timp ce 33% consideră ca impactul asupra altor sectoare va fi permanent.

Pentru ieșirea din criză, analiștii economici au menționat printre soluții investiții în infrastructură, educație și sănătate, investiții în tehnologie și digitalizare, în special digitalizarea serviciilor publice, o mai bună absorbție a fondurilor europene și îmbunătățirea eficienței parteneriatelor public-private.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 95% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9022, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9582 (în condițiile în care anticipațiile individuale au variat între 4,8500 și 5,1500).

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa
coronavirus
economie