Calificativul pentru datoria suverană a Poloniei a fost redus de agenția de evaluare financiară Standard & Poor's la BBB+, de la A-, cu perspectivă negativă. În motivare se afirmă că guvernul conservator a slăbit independența unor instituții-cheie. Decizia vine după ce Polonia a promovat o taxă anuală pe activele bancare. Aceasta nu este singura decizie, președintele prezentând un proiect de lege de conversie în zloți a creditelor în franci elvețieni, ale cărui costuri sunt estimate la 32 miliarde zloți (7,32 miliarde euro).
Zlotul a căzut cu 1,50% la un nou minim al ultimilor 4 ani. Conform platformei de tranzacționare X-Trade Brokers, perechea valutară euro/zlot a atins nivelul de 4,48 zloți pentru un euro, în jurul orei 20.00, ora României, după ce cu numai două ore înainte se afla în zona de 4,40 zloți pentru un euro.
Reacția pieței a venit în contextul în care agenția de evaluare financiară Standard and Poor's (S&P) a tăiat neașteptat ratingul Poloniei la BBB+, de la A-, perspectiva negativă lăsând loc și altor retrogradări. Economiștii se așteaptă la o reacție și pe piața titlurilor de stat la redeschiderea piețelor în cursul zilei de luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Decizia reflectă o erodare semnificativă a echilibrelor instituționale, motivează S&P decizia în documentul preluat de Reuters. Afectarea de către guvernul conservator a independenței unor instituții-cheie precum Curtea Constituțională și radioul public sunt elemente avute în vedere de agenția de rating, potrivit lui Felix Winnekens, analist al riscului de credit la S&P.
Retrogradarea ratingului suvernal vine în contextul în care Parlamentul Poloniei a votat o lege care prevede taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor și companiilor de asigurări.
Polonia nu se oprește aici. Administrația prezidențială a prezentat cu numai câteva ore în urmă un proiect de lege sub incidența căruia ar urma să intre 500.000 de polonezi care au contractate credite în franci elvețieni, în principal credite ipotecare.
Conform actului normativ, băncile sunt chemate să suporte parțial povara deprecierii zlotului în raport cu francul, prin conversia creditelor în moneda națională. Legea urmărește să aplice o "rată echitabilă" pentru fiecare credit individual și care să fie urmată de conversia în zloți a ratelor lunare pe perioada împrumuturilor până la achitare, spune Maciej Lopinski, consilier la Administrația Prezidențială.
Autoritățile poloneze nu au avansat o proiecție asupra costurilor aplicării legii pentru băncile comerciale, însă mBank, banca-fiică a Commerzbank, a estimat costurile la 32 miliarde zloți (7,32 miliarde euro), de două ori mai mari decât profiturile însumate ale întregului sector în anul 2014.