Activitățile productive din zona euro au înregistrat în martie cea mai slabă creștere din ultimele opt luni, din cauza întârzierilor provocate de constrângerile tot mai mari de capacitate, relatează Bloomberg.
Indicele referitor la intențiile de achiziții ale managerilor, calculat de IHS Markit, a scăzut de la 58,6 la 56,6, fiind conform cu estimarea inițială. Activitățile au încetinit în statele și industriile din regiune, dar creșterea se menține totuși puternică, potrivit companiei de analiză a datelor.
”Nu ar trebui să fim prea îngrijorați de scăderea PMI, o anumită moderare a ritmului de creștere, față de începutul anului, era inevitabilă. Cu toate acestea, scăderea optimismului pentru anul viitor sugerează că există și alți factori care afectează comenzile”, a spus Chris Williamson, economist șef pentru afaceri la IHS Markit.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit IHS Markit, producția este ținută în loc de blocajele din lanțul de aprovizionare și vremea nefavorabilă, dar în unele cazuri cererea este limitată de prețurile ridicate și aprecierea euro, scrie News.ro.
Aceste tendințe ar putea frâna creșterea economică puternică din regiune, care trebuie încă să se transpună într-o inflație mai ridicată, sustenabilă.
Reprezentanții Băncii Centrale Europene discută când să retragă măsurile extraordinare de stimulare, iar unii oficiali au avertizat că un euro mai puternic și stimulii monetari ar putea fi motive de a acționa cu precauție.
În pofida creșterii mai lente a producției, IHS Markit apreciază că sectorul a avut probabil o contribuție substanțială la expansiunea economică din primul trimestru.