Activitățile economice din zona euro au încetinit în februarie pentru a doua lună consecutiv, potrivit sondajelor efectuate de Markit în rândul managerilor de companii, în timp ce companiile au accentuat reducerile de prețuri, evoluții care sporesc probabilitatea ca Banca Centrală Europeană (BCE) să anunțe noi măsuri de stimulare, transmite MarketWatch.
Economia zonei euro a încetinit ușor în a doua jumătate a anului 2015, pe fondul cererii mai scăzute din China și alte state aflate în dezvoltare, pentru exporturile regiunii, scrie News.ro.
Sondajele efectuate de Markit oferă noi indicii că ritmul redresării, deja modestă, încetinește.
Piețele financiare au un trend negativ la nivel global, iar declinul cotațiilor petrolului, de la începutul anului, a înrăutățit perspectiva inflației în zona euro.
Indicele privind intențiile de achiziții ale managerilor, bazat pe sondaje în rândul a 5.000 de companii din zona euro, a scăzut la 52,7 puncte în februarie, de la 53,6 puncte în ianuarie, la cel mai redus nivel atins în peste un an.
Economiști intervievați de Wall Street Journal săptămâna trecută au anticipat un declin al indicelui la 53,3 puncte.
Un nivel de peste 50 de puncte al acestui indice arată o creștere a activităților companiilor, iar un nivel sub acest prag indică scădere.
Încetinirea pare să continue și în lunile următoare, companiile raportând cea mai slabă creștere a comenzilor din ultimele 12 luni.
Banca Centrală Europeană (BCE) anticipa în decembrie o creștere a prețurilor de consum de 1% în 2016, dar între timp a admis probabilitatea ca inflația să fie sub acest nivel.
Ca efect al declinului cotațiilor petrolului, unii analiști consideră că avansul prețurilor a început deja să încetinească în februarie, fiind posibil ca acestea să înregistreze numai un avans lent pe parcursul acestui an.
Vicepreședintele BCE Vitor Constancio a declarat vineri că, deși nu a fost luată o decizie, lipsa de încredere în intensificarea presiunilor inflaționiste ar putea determina banca centrală să ia noi măsuri de stimulare, luna viitoare.
Sondajele Markit în Franța arată că activitățile economice au încetinit în februarie pentru prima oară din ianuarie 2015, iar în Germania au avansat cu cel mai lent ritm din februarie 2015.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a redus joia trecută estimăarea privind creșterea economiei zonei euro în 2016 de la 1,8% la 1,4%.