Victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite, deși a fost primită cu urale de producătorii de arme americani, a avut un efect nefast asupra cotațiilor acțiunilor respectivelor companii.
Dacă o eventuală victorie a candidatului democrat Hillary Clinton ar fi pus presiune asupra industriei, fiind cunoscut “atașamentul” Partidului Democrat pentru reglementarea mai strictă a controlului armelor, victoria republicanilor a liniștit spiritele fanilor armelor de foc, dar, implicit, și graba de care aceștia își achiziționau armament înaintea alegerilor, de teama unei victorii democrate.
Paradoxal, producătorii de armament din SUA au beneficiat de pe urma ultimilor 8 ani de guvernare democrată, cererea de puști și pistoale fiind una mult mai ridicată de teama unei înăspri a legislației de către regimul Obama. Atât de mare era teama pasionaților de armament de o eventuală limitare a achiziționării de arme, încât vânzările explodau după fiecare incident în care erau implicate arme de foc.
Nu numai perspectiva unui nou președinte democrat la Casa Alba a stimulat cererea, ci și impresia creată de atitudinea autorităților. Până la finalul lunii noiembrie, FBI a efectuat, potrivit Financial Times, mai mult de 13 milioane de controale legate de vânzările de armament, mai multe decât în tot anul 2015, inclusiv sezonul de vânzări de Crăciun, în care cererea este exponențial mai ridicată.
După alegerea lui Donald Trump, panica pasionaților de arme a dispărut și, implicit, s-a diminuat și cererea. Așa se face că, deși bursa americană a fost impulsionată, acțiunile Smith & Wesson și ale Sturm Ruger s-au depreciat considerabil, cu 24%, respectiv 17% din ziua alegrilor și până în prezent.
“Ne așteptăm ca vânzările de arme să se reducă. Există mult mai puțină grabă în achiziționarea de armament, acum că Trump a fost ales președinte”, a declarat Gil Luria, director de cercetare la Wedbush Securities, companie care monitorizează vânzările de arme de foc.
Cu toate acestea, vânzările de Crăciun ar putea fi considerabile, ca urmare a faptului că dealerii și-au făcut stock-uri impresionante de teama unui președinte democrat. Dealerii ar putea oferi discount-uri considerabile, prețul de vânzare putându-se situa chiar și sub costul de producție, consideră, Chris Krueger, analist la Lake Street Capital, citat de FT.
Însă aceasta va fi doar o situație contextuală. Ultimii 8 ani de guvernare democrată a devansat în mare măsură vânzările de arme. “Vânzările s-au dublat în ultimii 8 ani. De fiecare dată când apărea un incident armat, multă lume se grăbea să-și cumpere arme. Nu cred că acest lucru se va mai întâmpla”, susține Krueger.
Cu toate problemele cu care se va confrunta în prima parte a mandatului lui Donald Trump, piața de arme din SUA rămâne una uriașă, mai mare decât piețele celorlalte state combinate.