Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, a creat un asistent virtual, Jarvis, care este capabil să îi controleze locuința

Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, a creat un asistent virtual, Jarvis, care este capabil să îi controleze locuința
scris 20 dec 2016

Mark Zuckerberg l-a prezentat lumii întregi, luni, pe ”Jarvis”, un program de inteligență artificială pe care cofondatorul companiei Facebook l-a creat în timpul lui liber, care este capabil să aleagă și să difuzeze piese muzicale, să pornească luminile, să recunoască chipurile vizitatorilor și să decidă dacă este cazul să deschidă sau să nu deschidă ușa principală a reședinței creatorului său, informează Reuters.

Jarvis, denumit astfel după asistentul virtual din filmele din seria ”Iron Man”, ar putea reprezenta un prim pas făcut în direcția realizării în serie a unui nou produs, afirmă Mark Zuckerberg, deși a precizat că noul sistem, pe care l-a creat pe parcursul a 100 de ore de muncă în ultimul an, este personalizat pentru a corespunde specificului locuinței sale, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Mark Zuckerberg a anunțat rezultatele acestui proiect, despre care a spus că a reprezentat o provocare personală pe care și-a fixat-o anul trecut, într-o perioadă în care asistenții digitali pentru locuințe produși de Google Inc și de Amazon.com Inc vor concura pe segmentul vânzărilor de Crăciun, iar specialiștii se așteaptă să depășească vânzările de gadgeturi emergente extrem de populare precum căștile de realitate virtuală și dronele.

Creându-l pe Jarvis, Mark Zuckerberg consideră că omenirea este ”atât mai aproape, cât și mai departe decât ne imaginăm” față de inovația revoluționară care va marca descoperirea inteligenței artificiale autonome.

Computerile devin foarte bune atunci când vine vorba de a alege anumite tipare, precum programele de recunoaștere facială, însă este dificil să le înveți lucruri noi, afirmă CEO-ul Facebook.

”Tot ce am făcut în acest an - limbaj natural, recunoaștere facială, recunoașterea discursului și așa mai departe - sunt toate variante ale aceluiași tipar fundamental al tehnicilor de recunoaștere. Dar, chiar dacă aș petrece lucrând alte 1.000 de ore, probabil nu aș putea să construiesc un sistem care să învețe lucruri noi complet de unul singur”, a precizat Mark Zuckerberg.

Un Chevrolet decapotabil folosit în videoclipul ”Born to Run” al lui Bruce Springsteen, scos la licitație pe eBay CITEȘTE ȘI Un Chevrolet decapotabil folosit în videoclipul ”Born to Run” al lui Bruce Springsteen, scos la licitație pe eBay

Jarvis este capabil să răspundă textelor scrise și comenzilor vocale și poate să difuzeze muzică, să pornească aerul condiționat, să deschidă ușile și să pornească alte sisteme hi-tech. Poate să recunoască chipurile vizitatorilor, să pornească un toaster și chiar să scoată tricouri - cu ajutorul unui ”tun” instalat în șifonier.

Dacă vor fi făcute eforturi pentru a lărgi utilizarea lui Jarvis dincolo de locuința lui Mark Zuckerberg, atunci acel experiment ”ar putea pune bazele unui nou produs”, afirmă CEO-ul Facebook. 

viewscnt
Afla mai multe despre
mark zuckerberg
jarvis