Dragoș Pîslaru: Teamnet trebuie să cedeze platforma REVISAL pentru că o are în mod fraudulos, a decis Curtea de Conturi. Reacția Teamnet

Dragoș Pîslaru: Teamnet trebuie să cedeze platforma REVISAL pentru că o are în mod fraudulos, a decis Curtea de Conturi. Reacția Teamnet
scris 6 nov 2016

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, spune că există o decizie a Curții de Contruri ca arhitectura sistemului REVISAL (Registrul General de Evidență a Salariaților), folosită pentru evidența angajaților să fie predată de firma „Teamnet”, companie controlată de deputatul Sebastian Ghiță. Ministrul a declarat la Digi24 că, în lipsa acestei platforme, nu s-a putut dezvolta separat registrul salariaților din sistemul public, care va sta la baza legii salarizării unitare.

„Pentru a crea registrul public am ales să optăm pentru modificarea Hotărârii de Guvern 500 care se referă la registrul privat salarial. Se numește REVISAL. E registrul unde sunt înscriși toți salariații din sistemul privat plus contractualii din sistemul public. Cea mai frumoasă modalitate este să creăm registrul privat și, în oglindă, registrul public. Ei bine, când ne-am apucat să facem acest lucru am descoperit că firma IT care gestiona acest sistem, care se numește Teamnet, are o situație în modul următor: ei consideră că au codul sursă și proprietatea intelectuală a acestui sistem. Lor le-a expirat contractul cu Inspecția Muncii și, în acest moment avem o decizie a Curții de Conturi care spune în mod explicit că Teamnet trebuie să cedeze toată proprietatea intelectuală, tot sistemul, pentru că îl are în mod fraudulos”, adeclarat Dragoș Pâslaru la emisiunea „În fața ta” difuzată duminică pe Digi24.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul spune că informațiile din baza de date sunt la Inspecția Muncii, însă platforma software este în continuare deținută de firma Teamnet, firmă controlată de deputatul Sebastian Ghiță, scrie News.ro.

Pîslaru susține că a avut mai multe discuții cu reprezentanții firmei Teamnet însă aceștia au cerut mandatul acționariatului străin pentru a putea preda codul sursă al aplicațiilor software și a fost stabilit un termen pentru un răspuns, care a fost depășit însă. Cu toate acestea, spune ministrul, reprezentanții firmei au promis că vor ceda o parte din codul sursă către Inspecția Muncii.

Ministrul precizează că nu este singura situație de acest gen și că, în scurt timp, va prezenta firmele care dețin controlul asupra softurilor folosite în Ministerul Muncii.

„Voi avea un raport public pe care îl scot în perioada următoare. A durat foarte mult pentru că sunt extrem de bine ascunse aceste lucruri. O să am toți actorii care sunt suspecții-cheie de serviciu care au capturat bazele de date esențiale din Ministerul Muncii”, mai spune Pîslaru.

Fundația Clinton recunoaște că a acceptat un milion de dolari din partea Qatarului pe când Hillary era șefa diplomației CITEȘTE ȘI Fundația Clinton recunoaște că a acceptat un milion de dolari din partea Qatarului pe când Hillary era șefa diplomației

Ministrul a explicat în iulie de ce este nevoie ca Ministerul Muncii să dețină codul sursă al aplicației Revisal.

„Nu avem o evidență clară salariu cu salariu a salarizării din administrația publică locală și am și afirmat că lucrăm acum pentru a îmbunătăți registrul de evidență a salariaților cu salariații din zona publică”, a declarat Pîslaru pe 17 iulie.

Atunci, ministrul a spus că registrul salariilor din sistemul public va avea ca bază platforma REVISAL. Numai că această platformă trebuie modificată deoarece, în sistemul public există mult mai multe sporuri și coeficienți de calcul decât în mediul privat care pot fi introduși doar duoă ce se obține codul sursă al aplicațiilor software.

În replică, Bogdan Padiu, CEO Teamnet Group, arată că Teamnet este producătorul și proprietarul sistemelor informatice REGES (Registrul General de Evidență al Salariaților) și Revisal, iar serviciile contractate de Inspecția Muncii (IM) prin licitație deschisă de la Teamnet au fost de închiriere a sistemelor, pe baza criteriului privind prețul cel mai scăzut, oferta fiind facută pentru folosirea și nu pentru vânzarea sistemelor. Prin urmare, arată acesta, drepturile de proprietate asupra acestor bunuri ale companiei nu au fost transferate către IM, contractele de prestări servicii fiind încheiate și îndeplinite respectând standardele legale în vigoare.

Acesta mai arată că închirierea sistemelor complexe sau utilizarea de produse „software as a service” este cea mai modernă paradigmă în domeniul IT la nivel mondial, „Cloud computing” fiind o variantă de „software as a service” și sunt deja de notorietate beneficiile acestei abordări din perspectiva eficienței costurilor.

"Peste tot în lume, în special în statele avansate, guvernele adoptă sisteme „software as a service”, deoarece permit un control mult mai bun al costurilor și transferă toate riscurile de operare către furnizorul de soluție, așa cum a făcut și IM în cazul REGES/ REVISAL. În momentul de față, inclusiv Comisia Europeană, prin strategia multianuală în domeniul digital la nivelul Uniunii Europene – Agenda Digitală –, recomandă ferm utilizarea sistemelor „as a service” și cloud computing pentru a crește eficiența utilizării sistemelor informatice", apreciază CEO-ul grupului.

Potrivit acestuia, contractele semnate cu IM au asigurat în permanență accesul acestei instituții la bazele de date care au fost și rămân în proprietatea IM, precum și unul dintre cele mai bune niveluri de disponibilitate a sistemelor. Teamnet a fost și este la dispoziția tuturor clienților săi pentru a oferi asistență în cazul în care se dorește migrarea către alt furnizor de soluție informatică.

"În acest context, criticile cu privire la modalitatea de contractare ca și serviciu nu sunt numai nefondate, dar, în condițiile în care IM deține deplina proprietate asupra bazelor de date, aceste critici exprimă o viziune învechită, contrară interesului public, care în loc să ajute România să recupereze decalajele față de țările dezvoltate, nu va face decât să creeze întârzieri importante în implementarea unor sisteme sau blocaje grave atunci când bugetele sunt consumate integral pentru investiții și nu se reușește contractarea serviciilor de mentenanță absolut necesare. Indiferent dacă decizia de a închiria un sistem informatic, o mașină sau un imobil a fost cea mai potrivită sau nu, acest lucru nu poate să schimbe titularul dreptului de proprietate asupra bunului. Decizia de a cumpăra sau închiria un produs, fie că vorbim de o mașină sau un sistem informatic, trebuie să fie fundamentată economic și tehnic de achizitor, în funcție de contextul sau de resursele de care dispune la momentul luării deciziei, dar și de utilizarea optimă a fondurilor publice", precizează Padiu.

În prezent, există pe rolul Curții de Apel București un litigiu referitor la procesul verbal întocmit de Curtea de Conturi, litigiu în care Teamnet participă pentru a prezenta în fața instanței toate argumente tehnice și juridice necesare stabilirii unei decizii juste.

"Echipa noastră menține o comunicare deschisă cu factorii implicați din mediul instituțional pentru a oferi suport în identificarea unor soluții comune optime și speră că, deși e perioada campaniilor electorale, reprezentanții instituțiilor publice nu vor mai încerca să câștige capital electoral vehiculând jumătăți de adevăr în presă. Respectăm pe deplin dreptul presei de a informa în mod corect asupra temelor de interes public. În acest sens, vă adresăm rugămintea de a aduce clarificările necesare pe acest subiect", își încheie acesta punctul de vedere.

viewscnt
Afla mai multe despre
teamnet
revisal