Germania vrea un acord de comerț liber la nivel global și salută oferta Chinei pentru discuții privind oțelul

Germania vrea un acord de comerț liber la nivel global și salută oferta Chinei pentru discuții privind oțelul
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 nov 2016

Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a cerut sâmbătă reluarea negocierilor pentru un acord de comerț liber la nivel global, care sunt blocate de mult timp, avertizând că proliferarea acordurilor bilaterale poate conduce la apariția unor standarde și reguli variate, transmite Reuters.

"Cel mai bun lucru ar fi un acord sub auspiciile Organizației Comerciale Mondiale. Ar trebui să reîncepem discuțiile în cadrul OMC, chiar dacă negociem acorduri bilaterale multilaterale”, a afirmat Gabriel în timpul unei conferințe de afaceri de la Hong Kong, înainte de întoarcerea în Germania, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Gabriel a spus că, în absența unui acord comercial global, este imprtant ca acordurile comerciale bilaterale să includă standarde sociale, de climă și de consum, în afară de reducerea tarifelor.

Gabriel a salutat totodată o ofertă făcută de China în timpul vizitei sale în această țară, pentru începerea unor discuții intensive cu Germania și Uniunea Europeană despre exporturile chineze de oțel în UE.

"Desigur că vom acceptat ofera chineză și vom negocia la toate nivelurile pentru a ajunge la o soluție”, a spus ministrul german.

Fundația Clinton recunoaște că a acceptat un milion de dolari din partea Qatarului pe când Hillary era șefa diplomației CITEȘTE ȘI Fundația Clinton recunoaște că a acceptat un milion de dolari din partea Qatarului pe când Hillary era șefa diplomației

El a adăugat însă că este prea devreme să se vorbească despre un semnal clar, întrucât este o dispută majoră.

”Trebuie să ne protejăm siderurgiștii de concurența neloială și de exporturile de oțel subvenționate din China, care ar putea să preseze industria europeană competitivă și ecologică”, a arătat Gabriel.

Uniunea Europeană a impus luna trecută taxe vamale provizorii pe importurile a două tipuri de oțel din China, cea mai recentă dintr-o serie de măsuri pentru reducerea  exporturilor acestei țări, despre care oficialii UE spun că au dus la pierderi de locuri de muncă și închideri de fabrici.

Ministrul german a spus că opoziția față de acorduri comerciale precum cel semnat săptămâna trecută de către Uniunea Europeană și Canada este determinată de insuficienta comunicare din partea guvernelor a beneficiilor acestora.

Activiști din Olanda au strâns aproape două treimi din semnăturile necesare pentru organizarea unui referendum referitor la acordul CETA, despre care spun că favorizează interesele companiilor multinaționale.

Respingerea prin referendum a acordului CETA ar adăuga un nou obstacol în calea ratificării CETA, a cărui semnare aproape că a fost împiedicată de autoritățile regiunii Valonia din Belgia.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
acord de comert
china