Curtea Constituțională din Muntenegru a declarat constituțională conversia forțată a creditelor în franci elvețieni

Curtea Constituțională din Muntenegru a declarat constituțională conversia forțată a creditelor în franci elvețieni
scris 27 iul 2018

Curtea Constituțională din Muntenegru a respins o contestație la legea de conversie a creditelor din franci elvețieni în euro, intrată în vigoare într-o formă modificată în 2016. Legislativul muntenegrean a decis conversia la cursul față de euro de la momentul acordării a împrumuturilor în monedă elvețiană. Sub 800 de credite de acest tip au fost acordate, o parte dintre ele fiind destinate companiilor.

Parlamentul de la Podgorița a decis conversia conversia creditelor în august 2015 și a fixat ratele de dobândă din contracte la 8,2%. Singura bancă care a acordat împrumuturi în franci elvețieni este Hypo Alpe-Adria Bank (actuala Addiko Bank, bancă cu acționariat austriac), care a înregistrat o pierdere de 11 milioane de euro când a făcut operațiunea de schimbare a creditelor din franci în euro. Francul s-a apreciat puternic față de euro în perioada crizei, mai ales după ce Banca centrală a Elveției a renunțat la pragul artificial al cursului de schimb, ceea ce a dus la creșterea ratelor la credite. Muntenegru utilizează euro ca monedă oficială, chiar dacă este în afara Uniuii Europene.

Urmărește-ne și pe Google News

În septembrie 2016, legea a fost amendată, astfel încât să fie convertite și împrumuturile înstrăinate și cele cu întârzieri la plata ratelor sau neperformante. Totodată, Parlamentul a decis că debitorii trebuie să primească înapoi sumele plătite în plus, după recalcularea diferențelor de curs.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creditul privat a accelerat la cel mai ridicat nivel din acest an. Împrumuturile pentru firme au mers mai bine decât cele pentru populație. Românii se îndreaptă tot mai mult către economisirea în valută CITEȘTE ȘI Creditul privat a accelerat la cel mai ridicat nivel din acest an. Împrumuturile pentru firme au mers mai bine decât cele pentru populație. Românii se îndreaptă tot mai mult către economisirea în valută

Addiko Bank a contestat legea la Curtea Constituțională – contestație respinsă în 24 iulie, potrivit site-ului instanței constituționale muntenegrene – și a pornit o procedură arbitrală la ICSID în Washington, în baza tratatelor bilaterale de protejare a investițiilor.

Potrivit Băncii centrale a Muntenegrului, Hypo/Addiko a acordat 762 de credite în franci elvețieni, cu un sold de 66,7 milioane de euro.  129 de contracte au fost încheiate în scopuri de afaceri, iar cele mai mari 15 contracte de acest tip însumează 50 de milioane de euro, sau trei sferturi din soldul creditelor în franci elvețieni acordate, cu o valoare medie de 3,3 milioane de euro/contract.

Hypo/Addiko Muntenegru avea active de 234 de milioane de euro al finele lui 2015 și de aproape 300 de milioane de euro la finele lui 2017, potrivit rapoartelor anuale ale băncii.

Hypo Alpe-Adria a fost naționalizată de guvernul austriac în 2009, în timpul crizei datoriei, după un bailout, iar în 2014 a intrat într-un proces de rezoluție, fiind împărțită într-o bancă bună și o bancă cu activele neperformante.

Afacerile din Balcani au fost cumpărate, în 2014, de grupul de investiții Advent Internațional și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și numele a fost schimbat în Addiko Bank.

Banca a mai întâmpinat probleme cu creditele în franci elvețieni și în Croația, unde debitorii cu credite în moneda elvețiană au obținut recent un succes major în instanță, și a mai avut procese cu clienții în Serbia și Slovenia, în timp ce în Bosnia și Herțegovina a oferit o schemă voluntară de conversie, acceptată de aproape trei sferturi dintre clienți.

Soldul creditelor în franci elvețieni ale Addiko în toate țările din Balcanii de Vest a scăzut de la 1,2 miliarde de euro în 2015 la 331 de milioane de euro echivalent în 2017.

Creditele în franci elvețieni au fost populare în toată regiunea înainte de 2009, pentru că purtau rate mai mici de dobândă decât cele în euro sau în monedele naționale. Muntenegru, țară de 625.000 de locuitori, a avut cel mai mic număr de împrumuturi de acest tip, față de Serbia (23.000 de împrumuturi), Croația (peste 60.000), Slovenia (10.000), Bosnia și Herțegovina (peste 5.000), Polonia (aproape 700.000) sau Ungaria (circa 1 milion de credite).

În România, unde băncile au acordat aproape 120.000 de astfel de credite, Parlamentul a încercat, în 2016, conversia forțată a împrumuturilor în franci elvețieni din lei în monedă națională la cursul de la data acordării. Legea a ajuns la Curtea Constituțională înainte să intre în vigoare și a fost invalidată.

Debitorii din România au pornit procese individuale sau în grupuri mai mici în care au solicitat instanțelor să ramburseze creditele la cursul de la data acordării și unii dintre ei au avut succes, mai ales după decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza Andriciuc, care a stabilit că judecătorii naționali se pot pronunța și asupra clauzelor care vizează moneda creditelor.

Unele dintre băncile din România au apelat la scheme voluntare adresate clienților și au oferit un discount la sold debitorilor care cădeau de acord să renunțe la procese și să semneze noile contracte. Banca Transilvania a convertit mare parte dintre creditele preluate de la Volksbank și acum a lansat ofertă pentru clienții preluați cu Bancpost și OTP Bank a scăpat de 60% dintre împrumuturile în moneda elvețiană prin conversii cu un discount variabil.

Numărul debitorilor în franci elvețieni a scăzut destul de abrupt după criză, însă circa 35.000 de persoane mai avea astfel de împrumuturi la jumătatea anului trecut. Din cele circa 8.000 de cereri de dare în plată depuse până în toamna anului trecut, 42% erau aferente creditelor în franci elvețieni.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite franci elvetieni
muntenegru
conversie franci elvetieni