Patria Bank va încasa de la Patria Credit IFN dividende de 3,26 milioane de lei

Patria Bank va încasa de la Patria Credit IFN dividende de 3,26 milioane de lei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 26 iul 2018

Patria Bank, bancă rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comercială Carpatica și fosta Patria Bank, va încasa de la subsidiara Patria Credit IFN dividende de 3,264 milioane de lei, suma fiind achitată din rezultatul reportat provenit din profitul anilor 2015 și 2016. Decizia a fost adoptată de acționari în a doua parte a lunii iunie.

Banca deține 99,997% din acțiunile Patria Credit IFN.

Urmărește-ne și pe Google News
Patria Bank a încheiat anul trecut cu o pierdere de 42 de milioane de lei, de două ori peste nivelul bugetat, dar cu afaceri în creștere CITEȘTE ȘI Patria Bank a încheiat anul trecut cu o pierdere de 42 de milioane de lei, de două ori peste nivelul bugetat, dar cu afaceri în creștere

Patria Bank este o bancă românească, listată la Bursa de Valori București, cu prezență în 63 de orașe la nivel național, prin 85 sucursale, peste 180.000 de clienți și 3,5 miliarde lei în active.

Rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comerciala Carpatica și fosta Patria Bank, instituția a raportat pierderi de 19,01 milioane lei în primul trimestru al anului, potrivit rezultatelor transmise Bursei de Valori București (BVB).

”Pierderea netă de 19 milioane lei denotă faptul că profitabilitatea băncii continuă să fie sub presiune, în principal datorită structurii sub-optimale a activelor din bilanțul băncii, unde surplusul semnificativ de lichiditate este investit în titluri de stat pe termen scurt, care, însă, generează venituri din dobânzi mai mici decât randamentele medii ale portofoliului de credite; acest rezultat net, previzionat în bugetul anual și influențat negativ de unele elemente nerecurente specifice trimestrului I, urmează însă să se aplatizeze în trimestrele următoare”, se arată raportul băncii.

Venitul total din exploatare de 30,9 milioane lei este în linie cu nivelul bugetat, iar față de aceeași perioadă a anului 2017 venitul net din dobânzi prezintă o ușoară scădere, din cauza unui nivel mai ridicat al veniturilor din ajustările de valoare justă înregistrate în trimestrul I 2017, arată oficialii Patria Bank.

Venitul net din comisioane a înregistrat o creștere de 11% (500.000 lei), deși numărul de sucursale a fost redus cu 27 de unități în cursul anului 2017.

Cheltuielile operaționale, în sumă de 40,6 milioane lei, au înregistrat o scădere cu 1,1% față de trimestrul I al anului 2017, ca urmare a procesului de reorganizare a băncii în contextul fuziunii și optimizării rețelei de unități teritoriale.

”Activitatea de creditare continuă trendul ascendent, portofoliul de credite înregistrând un avans de 4,2% (+ 56 milioane lei) față de sfârșitul anului 2017 și de 13,6% (+165 milioane lei) față de nivelul înregistrat la 31 martie 2017, consolidând astfel premisele revenirii creșterii veniturilor nete din dobânzi în teritoriu pozitiv în perioadele viitoare. În primul trimestru din 2018 planul de vânzări credite noi a fost realizat în proporție de 113% (reprezentând un volum de vânzări de 213 milioane lei)”, se menționează în raport.

Pe parcursul trimestrul I din acest an, banca a atras un număr de 640 clienți noi persoane juridice, activitatea de creditare pe segmentul persoane juridice (IMM, Agro și Micro) a generat 550 credite noi atât prin sucursalele băncii, cât și prin canalele alternative.

Patria Bank are o capitalizare de 312,29 milioane lei. Acționarul majoritar al băncii este EEAF Financial Services BV din Amsterdam, cu 76,2% din acțiuni, în timp ce Ilie Carabulea deține 10,8% din capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
patria bank
patria credit ifn
dividende