Creditul neguvernamental a crescut. Firmele se împrumută tot mai mult în valută

Creditul neguvernamental a crescut. Firmele se împrumută tot mai mult în valută
scris 26 nov 2018

Soldul creditului neguvernamental acordat de bănci în luna octombrie a crescut cu 0,8% față de septembrie și cu 6,8% față de anul anterior, la 249,6 miliarde de lei. Firmele au continuat tendința începută în luna iunie și au luat mai multe credite în valută decât în lei, în timp ce populația își îndreaptă încet economisirile către euro, dar se împrumută în lei.

Creditul în lei a crescut cu 0,9% față de septembrie la 163,4 miliarde de lei. Față de octombrie 2017, creșterea este de 13,6%. Creditul în valută a crescut cu 0,6% în termeni lunari, dar a scăzut cu 4,1% în termeni anuali, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României.

Urmărește-ne și pe Google News

Creditul în lei acordat populației a crescut cu 1,4% în termeni lunari și cu 20% în termeni anuali, la 94,2 miliarde de lei. Creditul în valută acordat populației a scăzut cu 1% față de septembrie și cu 9,7% față de anul anterior, la 38 de miliarde de lei, în condițiile în care băncile aproape că nu mai oferă astfel de împrumuturi persoanelor fizice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Firmele iau tot mai multe credite în valută în ultimele luni

Creditul în lei acordat firmelor nefinanciare și IFN a crescut cu 0,2% față de septembrie și cu 5,8% față de octombrie 2017 la 69,2 miliarde de lei.

Împrumuturile în valută pe această categorie de debitori au crescut cu 1,9% față de septembrie și cu 0,9% față de 2017, la 48,1 miliarde de lei.

Valentin Lazea, economist-șef BNR: Salariile trebuie să crească sub productivitate și veniturile la buget să ajungă la 35% din PIB înainte de adoptarea euro CITEȘTE ȘI Valentin Lazea, economist-șef BNR: Salariile trebuie să crească sub productivitate și veniturile la buget să ajungă la 35% din PIB înainte de adoptarea euro

Începând cu luna iunie există o creștere constantă de credit în valută pentru firme. Astfel, în octombrie față de mai, creditul în lei pentru firme a crescut cu circa 1,8 miliarde de lei, în timp ce creditul în valută a avansat cu 3,5 miliarde de lei.

Populația merge spre economisirea în valută

Depozitele rezidenților au crescut cu 0,9% față de septembrie și cu 9,2% față de anul trecut, la un nivel de 317,4 miliarde de lei. Depozitele în lei au crescut cu 0,7%, la 210,1 miliarde de lei, în timp ce cele în valută au crescut cu 1,2%, la 107,3 miliarde de lei. Și față de octombrie 2017 se înregistrează o dinamică mai mare a depozitelor în valută, cu un avans de 14,1%, mai mare decât cel de 6,9% pentru pasivele în lei.

Depozitele în lei ale gospodăriilor populației s-au majorat cu 1,3%, până la 116,3 miliarde de lei. Față de anul anterior, creșterea este de 7,2%. Depozitele în valută ale persoanelor fizice au scăzut ușor, cu 0,1% față de septembrie, dar au avansat cu 18,3% față de anul trecut, la 76,2 miliarde de lei.

Depozitele în lei ale altor sectoare (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) au rămas, practic, neschimbate față de septembrie, la 93,8 miliarde de lei, dar au crescut cu 6,5% față de anul trecut. Depozitele în valută ale firmelor au crescut 4,4% față de septembrie și cu 4,8% față de octombrie 2017, la 31 de miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit neguvernamental
crestere credit
credit persoane fizice
depozite
depozite populatie