Trei sferturi dintre întreprinderile mici și mijlocii, chestionate de Consiliul IMM, se așteaptă să aibă dificultăți ca efect al majorării salariului minim, iar jumătate se pregătesc să concedieze până la 5 angajați. Antreprenorii se așteaptă totodată să fie obligați să scumpească produsele și serviciile pe care le furnizează și să piardă din contracte sau piețe.
Sondajul a fost efectuat în rândul a 963 de companii.
Guvernul pregătește creșterea salariului minim brut pe economie de la 1.900 lei la 2.080 lei, respectiv la 2.350 lei pentru cei cu studii superioare sau cu minimum 15 ani vechime, majorarea fiind anunțată anterior cu aplicare din 1 decembrie, dar putând fi împinsă spre 1 ianuarie 2019, la acest moment nefiind obținute toate avizele.
52,40% din respondenți afirmă că au între 1-5 salariați cu salariul minim, iar 81,90% din respondenți își exprimă dezaprobarea pentru un salariu minim pe economie diferențiat pe diferite criterii.
Aproape trei sferturi (74,60%) din respondenți susțin că o crestere a salariului minim pe economie va aduce dificultăți întreprinderilor, printre acestea fiind concedierea unor salariați, scăderea competitivității, scumpirea prețului produselor și serviciilor, pierderea unor contracte/piețe, scăderea profitului.
52,20% de respondenți care au evidențiat riscul necesității unor concedieri, 72,40% au menționat că pot fi disponibilizați între 1 și 5 salariați.
47,20% din respondenți au menționat că pot asigura doar o creștere cu 50 de lei, numai 5,30% putând suporta o creștere de peste 200 de lei.