Comisia Europeană recomandă ieșirea Greciei din procedura deficitului bugetar excesiv

Comisia Europeană recomandă ieșirea Greciei din procedura deficitului bugetar excesiv
scris 12 iul 2017

Comisia Europeană a recomandat miercuri oprirea procedurilor disciplinare împotriva Greciei din cauza deficitului bugetar excesiv, datorită îmbunătățirii situației fiscale, acesta fiind un nou semn al redresării economice care ar putea ajuta țara să revină pe piețele de împrumut, transmite Reuters.

”Recomandarea noastră de închidere a procedurii deficitului excesiv pentru Grecia este un nou semnal pozitiv al stabilității financiare și redresării economice a țării”, a afirmă vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Bloomberg, decizia, deși simbolică, marchează un pas important pentru Grecia, care a depins de programele de salvare din 2010, scrie News.ro.

PNL vrea să tragă de partea sa investitori nemulțumiți de măsurile PSD: Statul s-a purtat foarte urât! Om de afaceri: \ CITEȘTE ȘI PNL vrea să tragă de partea sa investitori nemulțumiți de măsurile PSD: Statul s-a purtat foarte urât! Om de afaceri: "Idei fără analize generează imagine de disperare. Fraților, ce v-a apucat?”

Recomandarea Comisiei, care trebuie să fie aprobată de guvernele UE, nu are implicații practice, în condițiile în care țintele fiscale sunt stabilite prin programul de salvare, care prevalează în fața reglementărilor europene. Dar recunoașterea oficială că Atena a pus ordine în finanțele publice se adaugă altor informații pozitive din țară.

Acest fapt marchează și un moment de referință pentru UE, și anume că dacă Grecia iese din această procedură, atunci doar trei state se vor mai afla în aceast situație, Franța, Spania și Marea Britanie, față de 24 în timpul crizei financiare din 2011.

Reglementările europene prevăd că statele trebuie să limiteze deficitele bugetare la 3% din PIB și să mențină datoria publică sub 60% din PIB. Grecia a trecut de la un deficit bugetar de 15,1% din PIB în 2009 la un surplus de 0,7% din PIB în 2016.

Miniștrii de Finanțe din zona euro au conchis în iunie că Grecia a făcut suficiente reforme pentru a obține o nouă finanțare de 8,5 miliarde de euro în cadrul celui de-al treilea program de salvare, de 86 de miliarde de euro.

Potrivit programului de salvare, Grecia trebuie să mențină un surplus bugetar primar, care exclude dobânzile, de 3,6% din PIB până în 2022 și să îl stabilizeze la circa 2% pe termen mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
grecia
deficit bugetar