Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marți noaptea că turcii vor primi cu ”consolare” o decizie venită de la Bruxelles în legătură cu imposibilitatea ascensiunii țării la Uniunea Europeană. Însă, acesta i-a acuzat pe liderii europeni că irosesc în acest moment timpul Turciei, cu un proces de ascensiune ce stagnează de câțiva ani, se arată într-un interviu pentru BBC.
”Turcia poate să stea pe propriile picioare”, a declarat președintele Erdogan într-un interviu exclusiv pentru jurnalista Zeinab Badawi, scrie News.ro.
De asemenea, acesta a dezmințit că autoritățile turce au trimis 150 de jurnaliști în spatele gratiilor, susținând că doar doi posesori de legitimații de presă sunt închiși în penitenciarele din Turcia.
În ultimele 12 luni, aproximativ 160 de instituții mass-media au fost închise, iar 2.500 de jurnaliști și angajați ai acestor instituții și-au pierdut locurile de muncă. Reprezentanții Comitetului pentru Protejarea Jurnaliștilor susțin că autoritățiel turce dețin un record trist pentru numărul jurnaliștilor trimiși în spatele gratiilor la nivel mondial. Însă, aceste cifre sunt dezmințite de Erdogan.
CITEȘTE ȘI Premierul Tudose cu explicații la Bruxelles: Am asigurat ferm că impozitul pe cifra de afaceri nu va fi introdus”Vezi, acum vorbiți mai mult decât mine - aveți mai multă libertate decât mine. Nu-mi acordați în acest moment dreptul la libertate. Faceți un interviu cu mine, dar nu îmi dați oportunitatea de a vorbi. Nimeni nu este închis aici pentru jurnalism, trebuie să recunoaștem asta. Jurnaliștii opoziției scriu foarte multe articole jignitoare la adresa mea. Cchiar recent au făcut un marș. Acele articole jignitoare sunt tot acolo. Însă, acei oameni din închisoare nu au niciun titlu de jurnaliști”.
Această dezmințire vine la scurt timp după ce magistrații turci au prelungit arestarea pentru zece activiști și traineri, printre care se numără și directoarea Amnesty International din Turcia.
Idil Eser a fost arestată săptămâna trecută, în timpul unui workshop pentru securitate digitală și managementul informației de pe insula Buyukada.
Printre persoanele arestate, în timpul aceluiași raid al autorităților turce, se numără alți șapte activiști pentru drepturile omului, precum și doi cetățeni străini care erau traineri la workshop-ul de pe insula Buyukada.
Cele zece persoane sunt acuzate că ar face parte dintr-o organizație teroristă înarmată, deși nu se știe din ce organizație. Detenția activiștilor pentru drepturile omului a trezit îngrijorări la nivel internațional cu privire la limitarea libertății de exprimare în regimul președintelui Erdogan.
”UE ne irosește timpul. Noi ne respectăm cuvântul. Dacă UE spune clar: Nu vom fi capabili să acceptăm Turcia în UE - atunci noi ne vom consola cu asta. Vom iniția planul B și C. Uniunea Europeană nu este indispensabilă pentru noi... Suntem relaxați”, a declarat Erdogan.
De asemenea, președintele s-a arătat revoltat de faptul că nu mai este invitat la summitul liderilor UE.
”La un moment, atunci când eram în primul meu mandat de premier, Turcia era catalogată drept o țară care a reușit o revoluție tăcută, în timpul unui summit al liderilor UE. Acum nu doar că UE nu ne mai invită la summiturile liderilor, dar ne irosește timpul. Aceasta este situația”, a declarat Erdogan.
Președintele a precizat că majoritatea turcilor nu mai dorește aderarea la Uniunea Europeană, pentru că abordarea liderilor europeni este ”nesinceră” în raport cu Turcia.
”În ciuda acestor lucruri, noi vom continua să fim sinceri pentru puțin mai mult timp cu UE. Vom vedea ce ne aduce asta”, a precizat liderul de la Ankara.