Asocierea formată din Maguay Computers (lider), All Business Management și Enterprise Software Development a câștigat, în calitate de unic ofertant, o licitație organizată de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pentru achiziționarea unui sistem informatic, care va permite instituției să alerteze, într-o manieră personalizată, cetățenii români care călătoresc în afara țării sau sunt rezidenți în alte state cu privire la factorii de risc ale destinațiilor acestora. Proiectul va fi finalizat în termen de 17 luni de la data atribuirii, finele lunii iulie 2021.
Finanțat din fonduri europene, contractul a fost estimat la 11,23 milioane de lei, fără TVA, și a fost atribuit pentru 10,94 milioane de lei, fără TVA.
"În momentul de față nu există un sistem informatic funcțional prin care MAE își îndeplinește obligația de a informa indicatorii de risc pentru destinațiile de călătorie ale cetățenilor. MAE informeaza cetățenii prin publicarea acestor informații direct pe site-ul ministerului, în diferite secțiuni, fiind astfel dificil pentru ambele entități implicate întrucât pe de o parte cetățenii nu știu exact ce secțiune/pagină să acceseze pentru obținerea informației, iar pe de altă parte reprezentanții ministerului nu au o evidență clară asupra informațiilor actualizate, data actualizării lor. De asemenea, nefiind centralizate, în orice răspuns aferent unei solicitări primite din partea cetățenilor se pierde un timp considerabil pentru căutarea informațiilor necesare. În momentul de față se înregistrează foarte multe întârzieri în procesul de comunicare cu cetățenii pentru informarea și alertarea lor la apariția unor factori de risc, în timp real. Aceste întârzieri afectează imaginea instituției, afectează relația dintre cetățean și administrație, dar mai ales face ca tot procesul să devină extrem de costisitor pentru fiecare parte implicată (cetățean și administrație)", se arată în caietul de sarcini al licitației.
CITEȘTE ȘI Facebook Messenger criptează apelurile video și de vocePrin implementarea sistemului informatic, MAE urmărește asigurarea unui cadru normativ și de alertare la apariția unor factori de risc, în timp real, pentru cetățenii români care călătoresc în străinatate sau care sunt localizați în alte țări.
Sistemul informatic va îngloba mai multe module aplicative ce vor permite centralizarea și filtrarea alertelor din mai multe surse de informare, publicarea de alerte, notificări, ghiduri și alte informații relevante pentru cetățenii care călătoresc în străinătate sau sunt rezidenți în alte țări. Modulele din cadrul platformei vor asigura atât interacțiunea interinstituțională, cât și cea cu cetățenii.
"Platforma va putea fi accesată atât prin intermediul unui modul de tip portal, accesibil cu ajutorul unei aplicații client care rulează în browser, cât și utilizând clienți de tip mobile. Odată înregistrat, utilizatorul poate, de exemplu, să consulte nu doar o adresa a unei reprezentanțe consulare, dar chiar să fie redirecționat către un sistem de tip geografic care să îl ghideze către cel mai apropiat punct de prezență consular sau secție de votare. În funcție de sistemele geografice disponibile din zona respectivă, utilizatorul poate beneficia de informații precum mijloacele de transport cu care se poate deplasa (cum ar fi cazul unor planificatoare de călătorie) sau se poate ghida după o hartă digitală ce poate fi actualizată în timp real cu privire la obstacole sau conditții de trafic (de exemplu Waze). Pentru situațiile în care, în țara sau în regiunea în care acesta se află cetățeanul, MAE dispune de alerte sau avertizări pentru regiune, acestea sunt trimise către aplicația accesibilă cetățeanului, fiind actualizate continuu", se mai spune în documentație.
CITEȘTE ȘI Asigurătorii pierd în dosarul privind plafonarea tarifelor RCAMaguay Computers București a fost înființată în 1999, are ca obiect de activitate fabricarea calculatoarelor si a echipamentelor periferice și este controlată integral de Eduard Ion Pughin, conform www.termene.ro. În 2020, compania a consemnat afaceri de 57,5 milioane de lei, de la 74,04 milioane de lei în anul precedent, iar profitul net a urcat la 1,98 milioane de lei, de la aproximativ 574.000 lei în 2019.
Cu activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), Enterprise Software Development a înregistrat afaceri de 9,4 milioane de lei în 2020, de la 729.080 lei în anul precedent. Acționarii sunt Irinel Florin Georgescu - 76%, Laura Mihaela Jugănaru - 20% și IFG Enterprise Investments - 4%.
All Business Management este autorizată să desfășoare activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client) și a raportat în anul 2020 o cifră de afaceri de 28,3 milioane de lei. Compania este controlată de Cristian Grigore Cioroboiu - 80% și Total Pax SRL - 20% (acționar unic Mihai Vladimir Barzan).