Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a colectat și procesat anul trecut 138,22 milioane de alerte de securitate cibernetică, în creștere cu 25% față de 2016, care au afectat un număr de 2,89 de milioane adrese IP unice din România, adică 33,7% din total, se arată într-un comunicat al instituției. Perspectivele vor fi anunțate și detaliate la WeLoveDigital.forum, unde vor veni experți, factori de decizie guvernamentală și cei mai puternici jucători în domeniu.
Conferința va fi organizată pe parcursul a două zile, pe 21-22 mai, la hotel Intercontinental din București.
Detalii pot fi aflate AICI
În urma analizării alertelor de securitate cibernetică, CERT-RO a constatat că 83,63% (115,60 milioane) din alertele colectate și procesate au vizat sisteme informatice vulnerabile.
De asemenea, 10,32% (14,33 milioane) din alertele procesate se referă la sisteme informatice compromise, în sensul că fie au fost infectate cu diferite forme de malware, fie au fost exploatate și utilizate de atacatori în diferite tipuri de atacuri.
CITEȘTE ȘI Entitățile din România, furnizoare de servicii esențiale către populație, obligate să notifice la CERT-RO incidentele de securitate ciberneticăUn număr de 1.709 de domenii web cu extensia “.ro” au fost raportate la CERT-RO ca fiind compromise, în scădere cu aproximativ 84% față de anul 2016 (10.639).
Numărul reprezintă aproximativ 0,18% din totalul domeniilor “.ro” înregistrate în România în luna decembrie 2017 (944.145) și aproximativ 0,38% din totalul domeniilor “.ro” active (438.366).
“Analiza efectuată de CERT- RO arată faptul că amenințările cibernetice se află într-un trend de creștere, atât din punct de vedere al numărului, cât și al complexității. Un exemplu relevant îl constituie amenințările de tip malware care sunt caracterizate de o tendință de utilizare a metodelor avansate de evitare a detecției, precum înglobarea unor unelte preinstalate sau rularea doar în memorie”, a declarat Cătălin Aramă, directorul CERT-RO.
CITEȘTE ȘI CERT-RO vrea să-și extindă capabilitățile de securitate ciberneticăTotodată, datele CERT-RO evidențiază faptul că amenințările și vulnerabilitățile la adresa spațiului cibernetic național continuă să se diversifice, aspect relevat și de faptul că, anul trecut, CERT-RO a introdus noi tipuri de alerte.
Mai mult, este primul an în care în raport este analizat întregul tabloul al riscurilor și amenințărilor cibernetice la nivel global.
Înființată în 2011, CERT-RO este o structură independentă de expertiză și cercetare-dezvoltare în domeniul protecției infrastructurilor cibernetice, aflată în coordonarea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) și finanțată integral de la bugetul de stat.