Catalonia, în grevă pentru a-și apăra drepturile

Catalonia, în grevă pentru a-și apăra drepturile
scris 3 oct 2017

Manifestanți blocau marți principalele drumuri în Catalonia, iar transporturile erau afectate din cauza unei greve generale, relatează BBC News.

Sindicate catalane au convocat greva menită să exprimă furia publică față de violențele poliției spaniole care au pătat referendumul organizat duminică pe tema independenței regiunii, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Cel puțin 24 de baraje rutiere au fost semnalate în întreaga Catalonie, care provocau ambuteiaje importante.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Portul Barcelona a intrat în grevă, potrivit unei surse sindicale.

Însă Aeroportul El Prat din capitala catalană și traxiurile operau în mod normal.

Dobânzile din piață continuă să crească, chiar dacă BNR anunță băncile că va injecta lichiditate printr-o operațiune repo CITEȘTE ȘI Dobânzile din piață continuă să crească, chiar dacă BNR anunță băncile că va injecta lichiditate printr-o operațiune repo

Numeroase întreprinderi mici din întreaga regiune au rămas închise marți.

Școli, universități și serviciile medicale au rămas de asemenea închise sau operau la un nivel minim.

Această grevă generală a fost convocată în semn de protest față de ”grava încălcare a drepturilor și libertăților” în cursul consultării de duminică.

Aproape 900 de persoane au fost rănite de forțele de ordine spaniole care au încercat să împiedice votul într-un referendum declarat ilegal de Guvernul de la Madrid.

Unii polițiști au tras gloanțe de cauciuc, au intrat în secții de votare cu forța și au tras femei de păr.

Treizeci și trei de polițilti au fost de asemenea răniți în acest eviolențe, duminică, potrivit unor oficiali catalani în domeniul sănătății.

Însă peste 2,2 milioane de persoane au votat, în pofida acestor eforturi și violențe.

FOTO Compania daneză Bladt Industries a cumpărat materiale din România pentru construcția unuia dintre cele mai spectaculoase poduri pietonale din Europa CITEȘTE ȘI FOTO Compania daneză Bladt Industries a cumpărat materiale din România pentru construcția unuia dintre cele mai spectaculoase poduri pietonale din Europa

Guvernul catalan a anunțat că 90% dintre votanți s-au pronunțat în favoarea independenței, dar rezultatul nu a fost anunțat încă în mod oficial.

Prezența la urne a fost de 42%, ceea ce ar putea să slăbească poziția președintelui regiunii Carles Puigdemont.

SEPARATISM SAU POPULISM?

Furia și suferința - palpabile în prezent în Catalonia - ar fi interpretate în mod greșit dacă ar fi considerate o expresie a unității politice, scrie Katya Adler de la BBC, subliniind că locuitorii regiunii sunt mai împărțiți ca nicodată în problema independenței.

Ceea ce-i unește pe catalani în prezent sunt o mânie și un restentiment înverșunate față de încăpățânarea Guvernului spaniol al premierului Mariano Rajoy, căruia îi reproșează o aroganță madrilenă, brutalitatea și o lipsă de respect față de drepturile individuale, apreciază ea.

Este vorba mai puțin de separatism decât de populism, un sentiment naționalist împotriva establishmentul a la Catalonia, analizează Adler.

Liderii politici caută, în paralel, să găsească o cale înainte.

Puigdemont a anunțat că vrea o nouă înțelegere cu Guvernul central de la Madrid, însă Executivul spaniol a avertizat că ar putea suspenda autonomia acestei regiuni bogate din nord-estul țării.

Având în vedere haosul care a marcat consultare, nivelul participării la vot și rezultatul anunțat ar trebui luate cu circumspecție, avertizează Tom Burridge de la BBC, aflat la Barcelona.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a denunțat referendum drept o ”batjocorire” a democrației.

El a discutat luni seara cu Pedro Sánchez, liderul Partidului Socialist (PSOE), principala formațiune de opoziție, și cu Albert Rivera, liderul Partidului Ciudadanos (centru).

Liderul socialiștilor l-a ndemnat pe Rajoy să poate ”imediat” negocieri cu Puigdemont , iar Rivera a îndemnat madridul să invoce articolul 155 al Constituției în vederea suspendării largii autonomii a Cataloniei.

Puigdemont a îndemnat comunitatea internațională să ajute la o mediere între cele două părți.

Însă Comisia Europeană a catalogat această criză drept o ”problemă internă” a Spaniei și a îndemnat să fie soluționată conform ordinii constituționale spaniole.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalonia
greva