Ministrul Finanțelor a fost la BNR: Am discutat despre lichiditate, despre ROBOR

Ministrul Finanțelor a fost la BNR: Am discutat despre lichiditate, despre ROBOR
scris 3 oct 2017

Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, s-a întâlnit cu oficialii BNR înaintea ședinței de politică monetară și a declarat presei că a fost să poarte o discuție tehnică despre evoluția lichidității din piață și a dobânzilor ROBOR, care au crescut accelerat în ultima perioadă.

“Este o problemă de lichiditate apărută în piață. Are mai mulți factori, mulți dintre ei foarte tehnici (...) Sunt elemente care țin de schimbul, de rata de dobândă la care băncile schimbă între ele”, a declarat Mișa la ieșirea din BNR.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul n-a reușit să explice presei de ce s-a restrâns lichiditatea în piață și a declarat că este atributul BNR să controleze lichiditatea și că a discutat această problemă cu banca centrală.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Analiștii din bănci au atribuit reducerea lichidității din piață execuției bugetare dezechilibrate, tragerii dividendelor speciale de la companiile de stat și intervențiilor pe curs ale BNR, care a vândut valută și a tras lei din piață.

EXCLUSIV BCR va merge la arbitraj internațional cu Fiscul, dacă nu-i sunt anulate impozitele suplimentare plătite CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR va merge la arbitraj internațional cu Fiscul, dacă nu-i sunt anulate impozitele suplimentare plătite

Mișa a spus că nu trebuie să facem o corelație între încasările bugetare și creșterea ROBOR, dar că există o anumită influență.

“Faptul că se atrag resursele financiare de la agenții din piață este unul dintre elemente. Să nu considerați că atunci când cresc încasările bugetare crește ROBOR-ul”, a susținut Mișa.

Din dividendele speciale statul a încasat până în prezent 525 de milioane de lei, dintr-o sumă totală estimată la 1,2 miliarde de lei, a adăugat ministrul.

Banca Națională a României a anunțat băncile comerciale că va derula o operațiune de piață monetară de tip repo prin care instituțiile de credit vor putea împrumuta câți bani doresc la dobânda cheie de 1,75%. Mișcarea BNR este menită să îmbunătățească condițiile de lichiditate din piață și să ducă la scăderea ratelor pe termen scurt, însă și în ședința de marți sunt creșteri pe toate scadențele ratelor ROBOR.

Mișa a declarat că deja există o scădere a ratelor overnight, care nu s-au văzut însă la fixingul BNR pe baza cotațiilor din piață de la ora 11.

ROBOR la 3 luni a crescut la 1,8%, în timp ce ratele cu scadența până la o săptămână au ajuns la 2%.

Rata ROBOR overnight crescuse ieri la 1,99%, de la 1,73% vineri. Rata ROBOR cu scadența la o săptămână era, de asemenea, peste costul repo, la 1,89%, față de 1,69% vineri. ROBOR la 3 luni, relevant pentru calculul dobânzilor variabile aferente creditelor în lei, a sărit luni la 1,71%, de la 1,58% vineri.

viewscnt
Afla mai multe despre
robor
ionut misa
bnr