Banca Națională a României a împrumutat băncile comerciale cu 9,3 miliarde de lei, conform datelor analizate de Profit.ro, printr-o operațiune de piață monetară de tip repo cu scadența la 7 zile, mișcare ce este așteptată să ducă ratele de dobândă pe termen scurt sub 1,75%.
Mișcarea BNR este menită să îmbunătățească condițiile de lichiditate din piață și să ducă la scăderea ratelor pe termen scurt, după ce și în ședința de marți au fost creșteri pe toate scadențele ratelor ROBOR.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Este prima operațiune de tip repo derulată de BNR după sfârșitul lunii august 2015, când băncile împrumutau 1,9 miliarde de lei la 7 zile. În acest tip de operațiuni, băncile vin cu titluri de stat cu o valoare suficientă cât să acopere împrumutul și pe care se obligă să le răscumpere la scadență, restituind banii împrumutați. Dobânda utilizată este dobânda cheie a BNR.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR va merge la arbitraj internațional cu Fiscul, dacă nu-i sunt anulate impozitele suplimentare plătiteOperațiunea de azi este cea mai ridicată ca valoare de după februarie 2013, când băncile împrumutau 10 miliarde de lei la dobânda de politică monetară de 5,25% de la acel moment.
ROBOR la 3 luni a crescut la 1,8%, în timp ce ratele cu scadența până la o săptămână au ajuns la 2%, potrivit fixingului de azi al BNR de la ora 11 pe baza cotațiilor din piață.
Rata ROBOR overnight crescuse ieri la 1,99%, de la 1,73% vineri. Rata ROBOR cu scadența la o săptămână era, de asemenea, peste costul repo, la 1,89%, față de 1,69% vineri. ROBOR la 3 luni, relevant pentru calculul dobânzilor variabile aferente creditelor în lei, a sărit luni la 1,71%, de la 1,58% vineri.