Negociatorii britanici și europeni și-au exprimat speranța unor progrese în legătură cu Brexitul, în cea de a patra rundă de negocieri care a început la Bruxelles luni, la trei zile după ce premierul Theresa May a încercat, prin discursul de la Florența să relanseze negocierile și să destindă atmosfera, relatează Reuters.
Însă niciuna dintre părți nu a vorbit despre frustrările pe care le are, scrie News.ro.
Negociatorul-șef al UE Michel Barnier a refuzat să vorbească despre o eventuală renunțare a Regatului Unit la normele europene în timpul unei perioade de tranziție post-Brexit, peste 18 luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mnistrul britanic însărcinat cu Brexitul David Davis l-a îndemnat să nu mai blocheze discuțiile despre viitoarea relație comercială, dacă Bruxellesul vrea ca Londra să plătească factura ieșirii din Uniune.
”Regatul Unit își va onora angajamentele pe care și le-a asumat în calitate de membru” al Uniunii, a declarat Davis pentru presă la începutul întâlnirii sale cu Barnier.
”Însă este evident că încheierea acestei probleme poate să aibă loc numai în cadrul și conform unui nou parteneriat profund și special cu Uniunea Europeană”, a spus el.
”Prezentăm propuneri concrete și nu există scuze să se stea în calea progresului”, a declarat el, evocând astfel promisiunea lui May, vineri, la Florența, potrivit căreia celelalte state membre UE nu vor înregistra pierderi financiare în actualul buget, până în 2020.
Barnier a declarat că el vrea să afle săptămâna aceasta ce propunere fermă face Londra pentru a-și achita factura, unul dintre principalele trei domenii în care Uniunea caută să se ajungă la ”progrese semnificative” înainte ca să recomande ca șefii de stat și de guverne din Uniune să lanseze negocieri cu privire la viitoarea relație între UE și Marea Britanie.
El a subliniat că un viitor acord și o perioadă de tranziție în vederea implementării lui nu sunt prezivizibile. Și a respins sugestii potrivit cărora unele reglementări europene nu se vor aplica în Marea Britanie în cazul în care aceasta mai rămâne doi ani în piața unică după Brexit.
”Fără excepții”, a spus Barnier, Marea Britanie va rămâne în cadrul bugetelor UE, justiției europene și așa mai departe, o veste amară pentru numeroși susținători ai Brexitului.
Barnier și Davis, care s-au întâlnit a patra oară în trei luni, au prezentat această a patra rundă de negocieri drept o săptămână importantă, care se va încheia joi cu doar câteva ore înainte ca premierul Theresa May să se întâlnească cu omologii la un summit în Estonia.
Ministrul eston care a prezidat luni o reuniune în vederea pregătirii summitului a declarat într-o conferință de presă comună cu Barnier că Cei 27 sunt uniți și a insistat că Barnier îi reprezintă la negocieri.
Însă Londra speră ca prin înregistrarea unor progrese în negocieri să-i convingă pe liderii europeni ca la viitorul summit, prevăzut la jumătatea lui octombrie, să dea undă verde negocierilor cu privire la viitoarea relație comercială.
Alegerile parlamentare germane de duminică au ridicat întrebări cu privire la faptul dacă o slăbire a poziției Angelei Merkel ar putea să afecteze calculele europenilor cu privire la Brexit.
Oficiali europeni afirmă că nu există indicii că Berlinul se va îndepărta de îndemnul lui Merkel la relații strânse cu Londra, respingând însă orice favoruri.
Într-o încercare de a debloca negocierile cu privire la Brexit, promițând să-și onoreze angajamentele bugetare, May a făcut o concesie cu privire la drepturile celor trei milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Marea Britanie, promițând că drepturile lor vor fi protejate după Brexit.
Davis a declarat că aceste drepturi, care vor fi prevăzute în tratatul de retragere a Regatului Unit din UE, vor fi încorporate în legislația britanică, în pofida faptului că Bruxellesul insistă ca ei să aibă dreptul să recurgă la justiția europeană.
Cea de a treia problemă care este necesar să fie rezolvată pentru ca UE să treacă la discuții cu privire la comerț este problema frontierei irlandeze.
Davis și Barnier au promis din nou că vor găsi soluții, însă există prea puține detalii despre acest subiect, iar amândoi au recunoscut că multe depind de viitoarele prevederi comerciale.