Banca Națională a României a atras 6,1 miliarde de lei de la 22 de bănci pe o perioadă de o săptămână la dobânda de politică monetară de 2,5%, prima operațiune de acest tip după luna ianuarie, în condițiile în care sistemul bancar a trecut pe excedent de lichiditate în ultimele două săptămâni.
După intervenția BNR, ratele de dobândă din piața interbancară au crescut pe toate scadențele până la 6 luni, cu cea mai mare mișcare la ratele overnight și a doua zi, unde avansul a fost de 0,8 puncte procentuale până la 2,51%.
„Ne așteptăm ca BNR să folosească în continuare lichiditatea interbancară ca instrument operațional pentru a restrânge condițiile monetare atunci când e nevoie”, scriu analiștii UniCredit Bank România.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ S&P a menținut perspectiva stabilă a ratingului României. Agenția a renunțat la înrăutățirea acesteia la negativ, convinsă de Guvern că va modifica taxa pe active bancareRatele de dobândă au scăzut puternic în ultimele două săptămâni spre rata facilității de depozit, în condițiile în care sistemul bancar a trecut pe excedent de lichiditate, mai ales ca urmare a rambursării de către Ministerul Finanțelor a unor împrumuturi de circa 6 miliarde de lei la finele lunii februarie.
„Sincronizarea pare puțin ciudată pentru că vine în ultima săptămână a perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, după câteva săptămâni cu dobânzi de finanțare reduse, lucru ce a părut să nu deranjeze banca centrală. Cu toate acestea, licitația vine pe aceeași inconsecvență operațională cu care piețele probabil s-au obișnuit deja”, notează analiștii ING Bank România.
Presiunea pe cursul de schimb a scăzut în prima zi a săptămânii, cu o depreciere a euro de circa 0,1% față de leu. Moneda națională a fost ajutat, probabil, și de menținerea perspectivei de rating a României la „stabilă” de către agenția Standard & Poor’s, după ce Guvernul a promis modificarea OUG 114/2018, care a introdus mai multe taxe sectoriale, inclusiv o taxă pe activele bancare.
Băncile au fost pe deficit de lichiditate în februarie, și au fost nevoite să împrumute în medie 2,6 miliarde de lei zilnic prin facilitatea Lombard, la o dobândă de 3,5%, cea mai mare sumă după ianuarie 2013.