BNR a atras 2,9 miliarde de lei de la bănci, operațiune menită să reducă excesul de lichiditate și să crească dobânzile

BNR a atras 2,9 miliarde de lei de la bănci, operațiune menită să reducă excesul de lichiditate și să crească dobânzile
scris 14 mai 2019

Banca Națională a României a atras depozite de 2,9 miliarde de lei de la 15 bănci, pentru o săptămână, la o dobândă de 2,5%. Banca centrală vrea să mențină, astfel, dobânzile din piață la un nivel mai ridicat, în condițiile unui exces de lichiditate.

BNR a anunțat, cu ocazia ultimei ședințe de politică monetară, un control strict al lichidității din sistemul bancar, în condițiile unei inflații care a ieșit din nou din țintă și a deficitului de cont curent care pune presiune pe cursul de schimb.

Urmărește-ne și pe Google News

Sistemul bancar a înregistrat un deficit mediu zilnic de lichiditate de 1,2 miliarde de lei în aprilie, însă acest lucru s-a schimbat începând cu 29 aprilie, când Ministerul Finanțelor a achitat obligațiuni ajunse la scadență în valoare de 8,8 miliarde de lei, lucru ce a trecut sistemul pe excedent.

Banca centrală a reacționat, săptămâna trecută, printr-o primă operațiune de atragere depozite, prima de acest tip de după 18 martie.

Un parc de aventură în valoare de peste 5 milioane de lei va fi construit în orașul Borsec CITEȘTE ȘI Un parc de aventură în valoare de peste 5 milioane de lei va fi construit în orașul Borsec

Dobânzile la care băncile se împrumută între ele au scăzut de la circa 3% la finele lunii aprilie la sub 2,5% în ultima săptămână. Ratele ROBOR pe scadența de până la o săptămână s-au aliniat în jurul dobânzii cheie de 2,5%.

Analiștii se așteaptă ca managementul lichidității să fie principala pârghie utilizată de BNR în acest an.

Mai puțină lichiditate înseamnă rate mai ridicate de dobândă pe termen scurt, lucru ce va duce și la creșterea noii referințe pentru creditele în lei pentru persoane fizice (IRCC), dat fiind că indicatorul se bazează pe tranzacțiile interbancare, majoritatea realizate pe o perioadă de până la o săptămână.

IRCC a avut o valoare de 2,36% în trimestrul 4 din 2018, care este acum utilizată de către bănci, și urmează să crească la 2,63% din iunie (aplicând valoarea din trimestrul 1 2019).

Chiar dacă dobânzile interbancare sunt în creștere, ele rămân, la fel ca dobânda cheie de 2,5%, sub nivelul inflației.

Rata anuală a inflației a crescut de la 4% în martie, la 4,1% în aprilie, deși analiștii estimau o scădere la 3,9%, în afara țintei BNR de 1,5-3,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
lichiditate
exces lichiditate
bnr
crestere dobanzi