Biriș despre măsurile anunțate de Finanțe: Nu înțeleg de ce s-a păstrat articolul cu mizeria anulării codurilor de TVA

Biriș despre măsurile anunțate de Finanțe: Nu înțeleg de ce s-a păstrat articolul cu mizeria anulării codurilor de TVA

Gabriel Biriș

scris 22 sep 2016

Fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, salută păstrarea în lista cu modificările la Codul fiscal prezentate de instituție a unora dintre măsurile discutate înainte să își dea demisia, dar spune că nu înțelege de ce unele propuneri bune, cum era cea referitoare la anularea codurilor de TVA, au fost eliminate.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Biriș spune că salută păstrarea unora dintre măsurile de modificare a Codului fiscal discutate înainte să demisioneze, în special, regimul simplificat de TVA cu cotă forfetară zero pentru agricultori și modificările de la microîntreprinderi (diminuarea plafonului pentru capitalul social al firmelor nou înființate care vor să opteze pentru impozit pe profit).

Urmărește-ne și pe Google News

“Nu înteleg de ce nu au fost preluate modificările de la SOP (stock options plan n.n.), neutralitatea reorganizărilor, simplificarea de la impozitul pe clădiri, dar, mai ales, nu înteleg de ce s-a renunțat la eliminarea art. 316 (11) (h) (cel cu "intenția si capacitatea", cel care a generat mizeria anulării codurilor de TVA) și nici de ce nu s-a păstrat introducerea suspendării codurilor, măsură extrem de utilă în combaterea eficientă a fraudei și evitarea unor nedreptăți în caz de erori. Fiind o variantă de discuție, poate totuși...” scrie fostul secretar de stat.

Într-o postare anterioară, Biriș arăta că, potrivit proiectului propus când era secretar de stat, sintagma “intentia si capacitatea” de a desfășura activități economice era eliminată din Codul fiscal și era înlocuită cu analiza de risc, analiză obligatorie pentru orice administrație fiscală responsabilă. Totodată, proiectul introducea posibilitatea de a suspenda, nu de a anula, coduri de TVA, doar în cazuri bine determinate, când exista risc de fraudă.

Confirmare Finanțe: Neplata impozitelor reținute de la salariați va fi, din nou, faptă penală CITEȘTE ȘI Confirmare Finanțe: Neplata impozitelor reținute de la salariați va fi, din nou, faptă penală

Suspendarea ar fi fost pentru 90 de zile, timp în care se puteau face verificări care fie duceau la anularea codului, fie la punerea părților în situația anterioară.

Prin urmare, eliminarea sintagmei din Codul fiscal ar fi însemnat eliminarea bazei legale care făcea posibilă emiterea ordinelor ANAF ce condiționează înregistrarea în scopuri de TVA de intenția și capacitatea de a desfășura activități economice (ambele evaluate după criterii netransparente de administrația fiscală).

Pe de altă parte, Biriș amintește și de simplifcările propuse la impozitul local. În lista de măsuri anunțată de Finanțe nu se mai regăsește nicio prevedere în acest sens, deși, anterior, chiar ministrul Anca Dragu spunea, într-o emisiune tv, că va fi eliminată evaluarea clădirilor mixte.

Gabriel Biriș a demisionat din Finanțe, în urmă cu două săptămâni, după ce proiectul de modificare a Codului fiscal, publicat de Profit.ro și asumat de el ulterior, a pierdut susținerea ministrului Anca Dragu, din cauza presiunii publice generate de unele schimbări.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
biriș
tva
anulare cod de tva
anaf
înregistrare cod tva