Fiscul va lua doar suma datorată din conturile poprite, fără a le mai bloca pe toate de la toate băncile, iar procedura va dura circa două ore, în loc de 10 zile, ca în prezent, anunță Ministerul de Finanțe.
Acum, Fiscul blochează toate conturile de la toate băncile pentru cel puțin 10 zile și ia banii aflați în acestea, chiar dacă datoria este mai mică decât suma aflată în conturi.
Practic, contribuabilii trebuie să meargă personal la Fisc să ia scrisorile de ridicare a popririi pentru a le duce la bănci și să ceară restituirea sumelor luate în plus de autorități. Întreaga procedură durează nerezonabil de mult, după cum admite și Ministerul de Finanțe, timp în care persoanele sau firmele nu se pot folosi de banii proprii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform anunțului Ministerului de Finanțe, Fiscul va transmite electronic către un punct central adresele prin care se înființează poprirea care, la rândul său, va transmite electronic către bănci adresele prin care se înființează poprirea. Prin urmare, Fiscul va lua doar suma datorată.
Prin schimbul electronic de informații, în momentul în care se constată că a fost plătită datoria integral, va fi transmisă electronic decizia de ridicare a popririi.
În aceste condiții, este eliminată poprirea multiplă, fiind indisponibilizate doar conturile/sumele efectiv necesare pentru executarea creanței fiscale și nu toate din toate conturile, de la toate băncile.
Ulterior, poprirea va fi ridicată în circa 2 ore de la momentul în care s-a constatat că a fost acoperită obligația restantă, față de cel puțin 10 zile în situația actuală.
În prezent, ANAF înființează poprirea asupra conturilor bancare, la toate băncile unde debitorii dețin conturi și toate băncile indisponibilizează sumele din conturi și le virează în conturile bugetare. Acum, după stingerea obligațiilor, ANAF transmite electronic către Unitatea de Imprimare Rapidă Valcea (UIR), decizia de ridicare a popririi, iar aceasta este comunicată băncilor, prin poștă. Timpul în care ajunge la bancă decizia de ridicare a popririi este de minimum 10 zile, timp în care toate conturile contribuabilului rămân blocate.
În practică, pentru a evita blocarea pe o perioadă îndelungată, contribuabilii se prezintă la fisc și solicită să primească și să ducă personal la bănci scrisorile de ridicare a popririi, iar dacă sumele virate de bănci sunt mai mari decât obligația fiscală supusă executării, diferențele de sumele se restituie debitorilor, ulterior, la cererea acestora, după o perioadă pe care chiar și Ministerul de Finanțe o consideră nerezonabilă.
Ministerul de Finanțe nu a precizat data de la care măsura va fi aplicată efectiv.