Bancherii, puși de Guvern să vină rapid cu ultimele observații la modificarea taxei pe active. Teodorovici vrea ordonanță pentru modificarea OUG 114 săptămâna viitoare

Bancherii, puși de Guvern să vină rapid cu ultimele observații la modificarea taxei pe active. Teodorovici vrea ordonanță pentru modificarea OUG 114 săptămâna viitoare
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 22 mar 2019

Bancherii au discutat azi cu Ministerul Finanțelor pentru a doua oară în trei zile cu draftul ordonanței de modificare a OUG 114 pe masă în ceea ce privește amendarea taxei pe activele bancare. Guvernul se grăbește și vrea să adopte Ordonanța săptămâna viitoare, astfel că bancherilor li s-au solicitat propuneri suplimentare „în termen de ore”.

„Vom face propuneri suplimentare”, a declarat Florin Dănescu, directorul executiv al Asociației Române a Băncilor, la ieșirea de la discuțiile cu Finanțele, precizând că nu poate comenta mai mult acum.

Urmărește-ne și pe Google News

Întrebat în cât timp trebuie băncile să trimită noile propuneri, Dănescu a răspuns că e vorba de un „termen de ore”. La fel ca la întâlnirea de miercuri, ARB a solicitat ca OUG 114 să fie prorogată, astfel încât să fie mai mult timp pentru dezbateri, a precizat Dănescu.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici declara, anterior, că taxa pe activele financiare va fi modificată prin ordonanță de urgență săptămâna viitoare.

Teodorovici: Termenul de capitalizare a fondurilor de pensii de Pilon II va fi prelungit, pentru a permite negocierea cerințelor de capitalizare CITEȘTE ȘI Teodorovici: Termenul de capitalizare a fondurilor de pensii de Pilon II va fi prelungit, pentru a permite negocierea cerințelor de capitalizare

Ratele de impozitare ar urma să fie reduse, legătura dintre taxă și evoluția ROBOR ar urma să fie eliminată și creditele vor fi indexate la o nouă referință, a declarat Teodorovici.

Modificările discutate cu bancherii miercuri au fost prezentate de Profit.ro aici.

Astfel, potrivit discuțiilor de la acel moment, taxa ar urma să scadă de la 1,2% pe an din toate activele financiare la 0,2% pe an pentru băncile cu o cotă de piață de sub 1%, respectiv la 0,4% pentru cele cu o  cotă de peste 1% și ar urma să se aplice la o bază impozabilă mai mică, fiind excluse din calcul titlurile de stat deținute de bănci, creditele cu garanții guvernamentale (Prima Casă, spre exemplu) sau acordate autorităților publice, rezervele minime obligatorii constituite la BNR și creditele neperformante.

Totodată, creditele în lei acordate populației cu dobândă variabilă urmează să fie indexate în funcție de dobânda medie la tranzacțiile interbancare și nu în funcție de indicele de la fixing ROBOR. În condițiile în care tranzacțiile efective între bănci se realizează pe termene foarte scurte, în general overnight, iar băncile se raportează în contracte la ROBOR la 3 și 6 luni, noua referință este mai mică, în medie, după cum Profit.ro a calculat aici.

Întrebat dacă dă garanții că ratele românilor va scădea ca urmare a trecerii la noua referință, Teodorovici a răspuns că acesta este scopul pentru care Guvernul a făcut Ordonanța 116 și pentru care vor fi făcute modificările de săptămâna viitoare.

Într-una dintre variantele discutate ar urma să fie modificate și contractele în derulare, cu posibilitatea pentru bănci de a majora marjele de dobândă pentru a compensa diferența dintre ROBOR și dobânda din piață, lucru ce nu ar aduce niciun beneficiu debitorilor.

Teodorovici a mai spus că a trimis modificările propuse și Băncii Centrale Europene, care anterior a criticat Executivul PSD/ALDE că nu s-a consultat cu instituția europeană când a introdus OUG 114, așa cum cer tratatele UE.

De altfel, Guvernul a adoptat OUG 114 fără niciun fel de consultări, nu numai cu BCE, ci și cu BNR sau părțile implicate.

BNR a avertizat că taxa pe active riscă să afecteze transmisia politicii monetare, prin legarea acesteia de ROBOR, dar și stabilitatea financiară, prin trecerea celor mai multe bănci din sistem pe pierdere, un număr important fiind în situația în care să aibă nevoie de capital suplimentar în următorii doi ani pentru a susține cerințele de solvabilitate.

Amintim că OUG 114 aduce o sumedenie de modificări ale cadrului fiscal, inclusiv noi taxe sectoriale în domenii precum energia sau telecom.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 114
modificare oug 114
taxa pe active bancare
taxa bancara