Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a admis vineri, într-un discurs extrem de critic adus Comisiei Europene, că OUG 114, prin care au fost impuse noi taxe în domeniile bancar, energetic și de telecomunicații, precum și noi cerințe de capitalizare fondurilor private de pensii, nu ar mai fi existat dacă Guvernul ar fi urmat o cale normală de dialog și consultări cu Comisia Europeană. Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu i-a dat dreptate ministrului și arătat că dialogul și consultarea în pregătirea ordonanței, nu după adoptarea acesteia, ar fi fost mai potrivite pentru toată lumea.
Prezent, alături de comisarul Corina Crețu, la o dezbatere organizată de reprezentanța Comisiei Europene la București pe tema ultimului raport de țară al Comisiei Europene privind România - care arată că noua taxă pe activele bancare va limita implementarea politicii monetare și creditarea și va crea presiuni la adresa stabilității financiare, ministrul finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a avut de la bun început o atitudine extrem de critică la adresa Comisiei Europene.
”Dialog - ăsta este termen european, dar pe fond este tot confruntare”, a declarat la începutul discursului său Teodorovici, care, după ce a respins concluziile raportului de țară al Comisiei Europene, a acuzat forul european de dublu standard în raport cu România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru a-și susține afirmația a invocat faptul că până în prezent Bruxelles-ul nu a delegat atribuții statelor membre pentru sancționarea produselor de calitate inferioară vândute în țări est-europene și a reiterat opinia sa că prognozele pesimiste de creștere economică ale Comisiei au fost infirmate în cazul României, fără a menționa că și prognozele optimiste ale Guvernului au fost infirmate la marje mai mari decât ale Comisiei Europene.
Teodorovici a acuzat-o și pe Corina Crețu că, în calitate de comisar european, își face campanie electorală pentru Parlamentul European, iar apoi, când a fost întrebat, de fostul ambasador al României la Comisia Europeană Lazăr Comănescu, de ce Guvernul nu a consultat Bruxelles-ul înainte de adoptarea OUG 114, ministrul a acuzat atât conducerea Băncii Centrale, cât și Comisia Europeană - care i-au transmis scrisori critice pe această temă - de faptul că nici nu citesc astfel de adrese către București, iar acestea sunt de fapt scrise chiar la București.
Ulterior Teodorovici a precizat că s-a referit doar la Banca Centrală Europeană.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teodorovici îi ia șefei ANAF din atribuțiiDialog între ministrul Eugen Teodorovici și comisarul european Corina Crețu
Teodorovici: Scrisoarea Băncii Centrale Europene, scrisoarea de la Comisie, sincer să fiu am citit-o din respect pentru strcturile europene, dar pe diagonală. Știam cum va arăta scrisoarea, a fost făcută din România, trimisă în draft acolo și doar semnată....
Crețu: Haideți, domnul ministru!
Teodorovici: Doama comisar, credeți-mă că voi scrie o carte foarte interesantă!
Crețu: Scrisorile noastre, ale Comisiei, sunt scrise în România?!
Teodorovici: Eu am spus de Banca Central Europeană aicea, vorbeam de altceva, dar ar fi fost bine ca scrisorile din partea Comisiei căre România să fi fost din România făcute, că ar fi fost mult mai bine făcute!
În privința lipsei de consultare cu Comisia Europeană pe taxele impuse prin OUG 114, Teodorovici a recunoscut că dialogul cu Bruxelles-ul ar fi obligat poate Guvernul să nu mai adopte ordonanța.
”Dialogul pe 114 cu Comisia Europeană nu știu la ce ar fi ajutat. (...) Strategia de a avea o asfel de ordonanță, astfel de prevederi în vigoare, zic eu că a fost cea corectă. Toți și-ar fi dorit un dialog mult mai extins și mai aprofundat pe subiectele ordonanței 114, categoric. Numai că dacă am fi urmat o astfel de cale normală de dialog, n-ar fi apărut 114”, a declarat ministrul Finanțelor.
El a fost contrazis de comisarul european Corina Crețu, care a declarat că dialogul cu Comisia ar fi un rezultat mai bun pentru toți.
”În privința acestei ordonanțe eu n-aș intra în problemele economice, dimensiunile economice ale subiectului, au făcut-o alții mai competenți decât mine în acest domeniu. Tot ceea ce vreau să vă spun e că, într-adevăr, dacă ar fi existat un dialog și consultări în pregătirea acesteia înainte de decizie, și nu după, ar fi fost mult mai bine pentru noi toți”, a spus Corina Crețu.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT surpriză: Ioan Niculae negociază vânzarea unuia din combinatele ce vor primi gaze la preț plafonatUlterior, Teodorivici a susținut că OUG 114 este criticată deoarece a atins interesele și profitul multora, dar scopul Guveernului a fost de a îmbunătăți condițiile de finanțare pentru cetățeni și firme.
”În cazul ordonanței 114, având în vedere rezistnața puterncă, pentru că, trebuie să recunosc, nu am văzut o astfel de rezistență din anii 90 și până în prezent asupra unei astfel de modificări, au fost foarte multe interese atinse, noi am avut un singur scop: acela de aduce pentru cei din România, firme sau persoane fizice, un cost mai mic de finanțare și o finanțare adecvată pentru ceea ce noi avem nevoie, nimic altceva. Doar că atunci când diminuezi un profit, nu o să fie nimeni mulțumit”, a explicat Teodorovici.
Înrebat de jurnaliști la finalul evenimentului de ce are un astfel de mesaj anti-european, Teodorovici a arătat că este vorba de o atitudine critică, nu de un mesaj anti-european.
”Să fie foarte clar: nu am un mesaj anti-european, sunt o persoană pro Uniunea Europeană, pentru că asta am lucrat toată viața mea, pentru asta am făcut, am fost implicat și în negocierile de aderare la Uniunea Europeană și în gestiunea fondurilor europene, deci, nu pot fi etichetat ca fiind cu un mesaj anti-european. Critic? Voi critica pe oricine care are o altă abordare sau, în fine, o abordare incorectă față de țara mea. Dacă acesta este un mesaj anti-european, atunci accept”, a explicat ministrul.