Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a lansat, joi, în consultare publică, un proiect de decizie care stabilește condițiile tehnice și economice în care se realizează accesul altor operatori telecom la infrastructura fizică realizată de către RCS&RDS în concesiune cu Primăria orașului Oradea.
“ANCOM stabilește pentru prima dată condițiile de acces, inclusiv cu privire la tarife, la infrastructura fizică realizată de către un furnizor de comunicații electronice cu sprijinul autorităților publice locale. Am urmărit, prin acest proiect, să încurajăm inovația și să asigurăm dezvoltarea unei concurențe reale, în beneficiul utilizatorilor de servicii de comunicații din Oradea”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.
Context
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru a dezafecta rețelele amplasate aerian, Primăria orașului Oradea a încheiat în anul 2015 un contract de concesiune cu RCS&RDS pe 40 de ani, în vederea realizării unei canalizații subterane ce permite amplasarea de rețele de comunicații electronice și asigură accesul către imobilele de pe raza acestui municipiu.
Având în vedere că infrastructura executată de RCS&RDS în orașul Oradea este realizată cu sprijinul și participarea administrației publice locale, condițiile tehnice și economice în care se realizează accesul la această infrastructură se supun aprobării sau, după caz, sunt stabilite și impuse de către ANCOM.
Conform legii, toți furnizorii de rețele publice de comunicații electronice interesați trebuie să beneficieze de acces deschis la această infrastructură, cu respectarea principiilor nediscriminării, proporționalității și obiectivității.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tarom lansează în septembrie aplicația care va trimite pasagerilor mesaje la maximum 10 minute după aterizare. Soluția va fi furnizată de Telekom“În vederea demarării procedurii de avizare, ANCOM a solicitat municipiului Oradea transmiterea documentației complete care face referire la condițiile tehnice și economice de acces la canalizația subterană realizată în cadrul Proiectului. Municipiul Oradea nu a pus la dispoziția autorității toate informațiile astfel solicitate. Netransmiterea documentației solicitate a avut ca efect imposibilitatea obiectivă pentru ANCOM de a verifica în ce măsură condițiile tehnice și economice de acces la canalizația subteranărealizată în cadrul proiectului respectă principiile nediscriminării, proporționalității și obiectivității. Prin urmare, ANCOM a emis un document față de implementarea proiectului”, se arată în expunerea de motive a propunerii de decizie a ANCOM.
Condițiile tehnice și economice de acces la infrastructura RCS&RDS
RCS&RDS va avea obligația să asigure acces la infrastructură în condiții echivalente tuturor furnizorilor care se află în circumstanțe echivalente și care solicită sau beneficiază deja de acces la infrastructură, iar dacă se acordă într-un contract de acces la infrastructură condiții mai favorabile unui furnizor, atunci aceleași condiții vor fi acordate tuturor furnizorilor, pe baze nediscriminatorii.
Pentru a evita orice discriminări în acordarea accesului, RCS&RDS va avea obligația de a publica pe pagina sa de internet o ofertă de referință și un contract standard pentru acces la infrastructură care să cuprindă o descriere suficient de detaliată a serviciilor de acces la infrastructură oferite, precum și condițiile tehnice și economice, inclusiv de preț, corespunzătoare fiecăruia dintre aceste servicii.
CITEȘTE ȘI Netcity Telecom fuzionează cu acționarul unic al companiei, Direct One InfrastructurePrin proiectul de decizie lansat în consultare publică, ANCOM a mai identificat și regulile de acces la infrastructură pentru efectuarea de lucrări necesare sau de alte operațiuni, indicatorii minimi de calitate ai accesului la infrastructură și condițiile privind încetarea furnizării accesului la infrastructură, precum și tarifele maxime pe care RCS&RDS le poate percepe.
Tarife
La stabilirea tarifelor maxime, ANCOM a avut în vedere informațiile transmise de RCS&RDS, prevederile caietului de sarcini și ale studiului de fezabilitate, aferente contractului de concesiune, precum și practica de reglementare a autorității privind implementarea unor măsuri similare.
Astfel, conform deciziei Autorității, tarifele practicate de RCS&RDS nu vor depăși 80 de euro/km/lună pentru serviciul de închiriere tubetă magistrală, 1 euro/buc/lună pentru serviciul de închiriere branșamente, 1,8 euro/0,007 m3/lună pentru serviciul de închiriere spațiu cameră/cameretă și 13 euro/oră/locație pentru serviciul de asistență tehnică. Tarifele maximale nu includ TVA.
Procesul de consultare publică
Proiectul de decizie pentru stabilirea și impunerea condițiilor tehnice și economice în care se realizează accesul furnizorilor de rețele de comunicații electronice la infrastructura fizică realizată de către RCS&RDS în municipiul Oradea poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze și să transmită observații și propuneri până la data de 16 august.
ANCOM este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România, prin promovarea concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovației.