Analiștii se așteaptă ca BNR să mențină dobânda cheie la 2,5% la ultima ședință din acest an, pe fondul încetinirii creșterii economice

Analiștii se așteaptă ca BNR să mențină dobânda cheie la 2,5% la ultima ședință din acest an, pe fondul încetinirii creșterii economice
scris 5 nov 2018

Analiștii economici se așteaptă ca Banca Națională a României (BNR) să mențină dobânda de politică monetară la 2,5% în ședința din 6 noiembrie, ultima din acest an, deși inflația rămâne la un nivel ridicat și va fi, probabil, în afara țintei băncii centrale în acest an.

BNR a crescut în trei pași dobânda cheie de la 1,75% la 2,5% în acest an, însă nu a mai venit cu nicio modificare din luna mai, deși rata anuală a inflației s-a plasat la peste 5% în mare parte din acest an. Banca centrală țintește o inflație în intervalul 1,5-3,5%, dar analiștii estimează că inflația va fi la finele lui 2018 peste acest interval.

Urmărește-ne și pe Google News

Banca centrală a introdus și limite privind gradul maxim de îndatorare aferent persoanelor fizice ce vor intra în vigoare cu ianuarie 2019, iar analiștii BCR cred că BNR ar putea aștepta să vadă care sunt efectele măsurii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Orientarea către o politică monetară mai restrictivă rămâne însă intactă dacă ne uităm pe un orizont mai lung de timp”, scrie Eugen Sinca de la BCR.

#TeleormanLeaks. Rise Project a publicat primul articol despre documentele legate de Tel Drum. Plăți către soțul șefei CSM CITEȘTE ȘI #TeleormanLeaks. Rise Project a publicat primul articol despre documentele legate de Tel Drum. Plăți către soțul șefei CSM

BNR nota recent că economia a frânat puternic în acest an, iar această evoluție cere prudență din partea politicii monetare, scrie analistul BCR. Datele indică o creștere a PIB apropiată de 3% în termeni anuali în trimestrul 3, ceea ce ar reprezenta cel mai slab parcurs din ultimii aproape 4 ani.

Și ING Bank mizează pe o menținere a dobânzii cheie în ședința de marți, dar se așteaptă ca banca centrală să indice o revizuire în sus a prognozei de inflație și a temerilor că așteptările inflaționiste se dezancorează.

„Managementul lichidității, relativa putere a leului și măsurile macroprudențiale ar putea fi citate ca motive pentru o politică monetară mai strictă”, scriu analiștii ING, care atașează o probabilitate de 25% ca BNR să majoreze dobânda chiar din ședința de marți pentru a-și crește credibilitatea.

„Cursul de schimb este singurul lucru la care se gândește banca centrală – cel puțin atâta vreme cât inflația rămâne considerabil peste țintă – având în vedere tranziția ridicată și rapidă în prețuri”, notează ING.

BNR nota, cu ocazia ultimei ședința de politică monetară, că se așteaptă ca inflația să scadă în continuare pe orizontul apropiat de timp, în care estimează o rată anuală de 3,5% la finele anului și una de 2,7% în 2019. Pericole vin din creșterea prețului petrolului și a unor prețuri administrate și a celor la produsele alimentare, în contextul epidemiei de pestă porcină și a evoluțiilor cotațiilor unor cereale pe piața internațională, precum și a deteriorării bruște a condițiilor meteo în luna septembrie, avertizează BNR.

Inflația anuală a rămas la 5% în septembrie, în condițiile în care prețurile au crescut cu aproape 0,5% față de luna august, pe fondul creșterii prețurilor la legume.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
dobanda cheie
dobanda de politica monetara
bnr