Consumatorul român ajunge să plătească de două-trei ori mai mult pentru legumele din piețele agroalimentare din România din cauza intermediarilor care stabilesc prețurile, afirmă producătorii chestionați de News.ro.
“Problema cea mai mare este desfacerea. Iar consumatorul plătește de 2-3 ori prețul unui produs pe care l-ar putea lua de la producător. Prețurile sunt ridicate în piață nu din cauza producătorilor, ci din cauza acelor bișnițari care dintr-un kilogram de roșii vor să-și cumpere o mașină”, a declarat, pentru News.ro, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu.
De aceeași părere este și directorul general al Organizației Interprofesionale Naționale Prodcom Legume-Fructe din România, Aurel Tănase, care susține că nu producătorul este cel care influențează prețurile, ci distribuitori care își adaugă mai mult decât jumătate și distorsionează prețul.
CITEȘTE ȘI Moldovenii de la Asito Kapital, foștii asigurători Lukoil în România, vor acoperi pierderile generate de eventuale erori ale șefilor Hidroelectrica. Limita este de până la 50 milioane euroPreședintele LAPAR explică că 90% dintre produsele care vin pe piață provin de la intermediari, nu de la producători.
“Dacă mergeți în piață o să vedeți bișnițari cu șorțurile legate de gât. Și ei vând roșii din Spania. Băieții aceștia deștepți, bișnițari că eu așa le spun, iau de la producători un kilogram de roșii cu 1,5-2 lei și îl vând la 4-5 lei în piață. (...) În piață avem numai bișnițari pentru că 90% dintre documentele pe care le prezintă acești indivizi sunt false. Iar acești indivizi pe care nu îi vede nici administrația pieței, nici poliția locală, nici organele fiscale fac evaziune de cel puțin 90% din marfa pe care o desfac”, a completat Baciu, care a mai spus că autoritățile ar trebui să-și facă datoria.
Tănase susține că ar trebui ca toți revânzătorii să folosesească casa de marcaj deoarece în acest moment 70% dintre ei funcționează fără acte și 30% cu acte.
În ceea ce privește programul prin care Guvernul sprijnă producătorii agricoli să cultive roșii în spații protejate (sere, solarii), președintele LAPAR nu este mulțumit deoarece acesta a fost demarat târziu, iar producătorii nu au mai putut să beneficieze de sprijinul acordat.
CITEȘTE ȘI Profit Agribusiness Forum. LAPAR: Oamenii apți de muncă de la țară, dar fără serviciu, ar trebui instruiți să se ocupe de cultivarea fructelor și legumelorÎn 27 ianuarie, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care producătorii agricoli sunt susținuți să cultive roșii în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă, valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor fiind contravaloarea în lei a sumei de 3.000 de euro pe an la 1.000 de metri pătrați cultivați.
Pentru a fi eligibili, agricultorii trebuie să solicite ajutoare de minimis, conform prevederilor hotărârii, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de 1.000 mp, să obțină o producție de 2 kg tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg, dovedită cu documente justificative.
Termenul de depunere a documentației pentru program a fost prelungit de la 31 mai până la 15 iunie, din cauza temperaturilor scăzute.
Potrivit celor mai recente date transmise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale(MADR), numărul total al celor care s-au înscris în acest program este de 7.337 de producători.
Suma aprobată de către MADR cu această destinație a fost de peste 39 de milioane de lei, din care a fost plătită suma de 27 de milioane de lei unui număr de 2.003 beneficiari ai programului de susținere a tomatelor cultivate în spații protejate.
În ceea ce privește producția de legume, producătorii susțin că aceasta este bună în ciuda înghețului și a zăpezii care s-au așternut peste terenurile agricole din România la începtul acestui an.
Producția de legume a ajuns anul trecut la 3,3 milioane de tone, în scădere cu 8,1% față de anul precedent, potrivit celor mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică (INS).
În 2016, producția de struguri a scăzut cu 7,8%, până la 737.000 tone, din cauza scăderii randamentului la hectar cu 8,3%.
În schimb, producția de fructe din livezi a crescut anul trecut cu 0,4%, la 675.000 de tone, chiar dacă suprafața a scăzut cu 0,7%. România a înregistrat anul trecut o creștere a producției de cartofi cu 2,4%, la 2,62 milioane de tone.