Curtea de Apel București a respins cererea prin care omul de afaceri Dan Grigore Adamescu a solicitat anularea deciziei în urma căreia Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit, la începutul anului 2014, procedura de redresare financiară prin administrare specială la Astra, cel mai mare asigurător la acea vreme. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.
“Admite excepția lipsei de interes a reclamanților. Respinge acțiunea reclamanților, ca lipsită de interes. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel București. Pronunțată în ședință publică, miercuri, 27.04.2016”, se arată pe pagina web a instanței.
Adamescu controlează Astra prin intermediul The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În februarie 2014, ASF a anunțat că a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a asigurătorului Astra, a suspendat acționarii și conducerea și a numit KPMG Advisory ca administrator special.
Potrivit instituției, decizia a fost motivată de faptul că Astra nu a nerespectat legislația privind calcul și evidența rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurări generale și că asigurătorul avea un coeficient de lichiditate sub nivelul minim prevăzut, respectiv 1.
De asemenea, Astra nu a neîndeplinit măsurile impuse printr-o decizie a autorității de reglementare din aprilie 2013, influențând astfel nivelul marjei de solvabilitate aferente activității de asigurări generale, în sensul că valoarea marjei de solvabilitate disponibile a scăzut sub valoarea marjei de solvabilitate minime.
În urma deciziei, KPMG a stabilit că Astra are nevoie de o infuzie de capital de 490 milioane de lei, din care Adamescu a reușit să aducă doar 65 milioane de lei.
În acest context, ASF a declanșat procedura insolvenței a asigurătorului în august 2015.
În prezent, Astra se află în lichidare, starea sa de faliment fiind confirmată de Tribunalul București. Decizia a fost atacată cu apel și urmează ca o instanță de la Curtea de Apel București să pronunțe o decizie definitivă. Următorul termen a fost fixat pentru joi, 28 aprilie.
După confirmarea definitivă a stării de faliment, Fondul de Garantare a Asiguraților va putea începe plata despăgubirilor către clienții Astra și către terții păgubiți de aceștia. Valoarea maximă a despăgubirilor estimate de FGA ar fi de aproximativ 700 de milioane de lei.
În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți.