Imaginile spion luate cu ajutorul sateliților în ultimii 40 de ani sunt folosite acum pentru a înțelege ritmul de topire al ghețarilor din Himalaia și impactul încălzirii globale asupra acestora.
Oamenii de știință au realizat un studiu privind topirea ghețarilor din Himalaia în care au folosit imagini capturate din satelit pe parcursul ultimilor 40 de ani, de când a început să se folosească această tehnologie.
Printre imaginile la care cercetătorii au dobândit acces se numără și cele din proiectul secret la vremea respectivă KH-9 Hexagon, derulat în perioada anilor ‘70 și ‘80.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Imaginile le-au permis oamenilor de știință să observe evoluția a aproximativ 650 de ghețari, acoperind o suprafață de aproximativ 2.000 de kilometri.
Mai mult, pe baza acelorași imagini au putut fi generate modele 3D care să reflecte evoluția ghețarilor, pentru a se putea observa cum s-a modificat elevația acestora.
Toate imaginile obținute astfel au fost corelate cu istoricul temperaturilor pentru a se vedea în ce măsură este responsabilă încălzirea globală pentru topirea ghețarilor.
Astfel, s-a constat că ritmul de topire din perioada 2000 - 2016 (51 de centimetri pe an) este de două ori mai mare decât cel din perioada 1975 - 2000.
De asemenea, există o legătură clară și directă între ritmul de topire și creșterea temperaturilor. Asta chiar dacă au existat și factori minori care au contribuit la topire, precum precipitațiile și funinginea.
Concluziile studiului, împreună cu imaginile din satelit, pot fi folosite în sprijinul măsurilor de limitare a poluării și a acțiunilor care determină creșterea temperaturilor. De asemenea, acestea i-ar putea convinge și pe sceptici, printre care se numără și președintele actual al Statelor Unite.