Monitorizarea activității seismice ar putea deveni mult mai precisă și mai completă cu ajutorul cablurilor de internet care străbat oceanele planetei.
Până acum studierea activității seismologice s-a realiza doar pe pământ, din cauza faptului că montarea și menținerea unor instrumente seismice subacvatice ar fi fost foarte costisitoare. Asta înseamnă că seismologia a ignorat până acum două treimi din suprafața globului.
Oamenii de la știință de la Universitatea Berkeley sunt convinși că au dezvoltat o procedură care le permite ca în locul unor instrumente seismice tradiționale să se folosească de cablurile de internet care leagă continentele pentru a monitoriza activitatea seismică submarină.
Cablurile submarine de fibră optică, montate pentru realizarea conexiunilor la internet, folosesc lumina pentru a transmite informația - exact ceea ce au nevoie și seismologii.
CITEȘTE ȘI Robotul de pe Stația Spațială Internațională dobândește aptitudini emoționaleÎn momentul în care un cablu de internet se mișcă, raza de lumină este și ea afectată. Procesul numit retrodifuzie permite identificarea locului în care cablul a fost mișcat cu o precizie de nivelul nanometrilor.
Asta înseamnă că, monitorizând alterările razelor, oamenii de știință pot descoperii cu mare precizie locul în care s-a petrecut activitatea seismică sub apă.
Tehnica se numește Distributed Acoustic Sensing și transformă practic cablurile submarine de internet în senzori foarte preciși de mișcare.
Într-un prim experiment, cercetătorii nu doar că au identificat cu succes originea unui seism de 3,4 grade, dar au realizat inclusiv cartografierea suprafeței scoarței terestre și au început să studieze mișcarea apei în zonele seismice.