Vaccinul folosit în prezent pentru combaterea începutului de epidemie din Republica Democrată Congo este eficient și disponibil în cantități suficiente, se arată într-o informare a Organizației Mondiale a Sănătății.
Doctorul Peter Salama, directorul general adjunct al OMS, responsabil de pregătirea și reacția în cazul situațiilor de urgență, a declarat că dacă nu survine o schimbare dramatică, vaccinul experimental testat în prezent va fi suficient pentru oprirea epidemiei.
Deși testarea vaccinului nu s-a încheiat, primele teste arată că acesta funcționează și funcționează foarte bine. Rata de eficiență a vaccinului denumit V920 este de peste 90%.
Oficialul OMS recunoaște că au existat și unele cazuri în care cei vaccinați au contactat virusul, însă numărul acestor cazuri este unul mic.
CITEȘTE ȘI NYPD folosește inteligența artificială pentru a depista tiparele infracțiunilorDatele au fost adunate din cele peste 64.000 de doze administrate în regiunea Kivu de Nord, zona cu cea mai mare rată de infecție. Concluzia medicilor, în toate cele trei studii de caz recente, precum și într-un studiu anterior realizat în vestul Africii, a fost că vaccinul funcționează.
Vaccinul dezvoltat de compania Merck și-a demonstrat pentru prima oară potențialul într-un studiu clinic realizat la finalul unei crize Ebola masive, înregistrate în Africa de Vest în perioada 2014 - 2016.
Izbucnirea recentă reprezintă doar al doilea caz din istorie când un vaccin a fost folosit încă de la începutul unei epidemii de Ebola. Primul s-a înregistrat în primăvara anului trecut, într-o situație mai puțin gravă din Republica Democrată Congo.
La începutul acestui an, numărul infecțiilor cu Ebola ajunsese la 689 de cazuri, dintre care 422 mortale.