Restaurantele noi ale Bucureștiului

Restaurantele noi ale Bucureștiului
George Butunoiu
George Butunoiu
scris 23 mai 2019

Niciodată nu am văzut atâtea restaurante noi, câte au apărut în ultimele luni în București. Și le cunosc bine pe cele din oras, de treizeci de ani mănânc zilnic la câte unul dintre ele, dacă nu chiar la două într-o singură zi. Iată-le pe cele deschise în ultimele luni – și nu am inclus aici și cafenelele mici, ci numai restaurantele și localurile în care poți mânca.

Unele dintre ele au fost mediatizate și cunoscute cu mult înainte să se deschidă, și deci așteptate cu multă curiozitate. Despre altele am aflat după ce s-au deschis, fie că ne-au scris ei înșiși, cu informații de la cititori, sau pur și simplu trecând prin fața lor și văzând ceva nemaivăzut înainte acolo.

Urmărește-ne și pe Google News

Nu sunt puse în ordine cronologică sau a vreunei importante oarecare, ci după cum îmi amintesc de ele. Nu am ajuns la trei dintre cele cincizeci, însă pe celelalte le-am vizitat pe toate, am mâncat și am scris despre ele pe site, în detaliu. Așa că nu mai repet aici ce am zis despre fiecare, ci doar le enumăr.

FOTO Lecție de client service în HORECA CITEȘTE ȘI FOTO Lecție de client service în HORECA

Raionul Floreasca, fratele mult mai mare al Raionului de Pește din Piața Dorobanților, s-a deschis de câteva zile și a fost unul dintre cele mai așteptate momente de pe piața gastronomică bucureșteană. Au confirmat așteptările, se va vorbi mult de el.

Becker Brau, marea berărie din Rahova, deschisă chiar de 1 mai, își va revendica și ea un loc foarte sus în topul berăriilor bucureștene de succes.

Restaurante noi și la Timpuri Noi! O deschidere spectaculoasă a avut și Carnivale Food Market, food court-ul de la Timpuri Noi. Au deschis în etape, de la începutul anului încoace, și acum sunt în formațiunea completă, cu marele restaurant Biutiful Downtown, de o parte, și apoi cu restaurantele mai mici de tip street-food din food-court: Zaitoone Express (mâncare libaneză), Japanos (mâncare japoneză), Gattini Pasta (paste italienești), Camionetta (pizza), și Meatic by Adi Hadean (o bucătărie creativă, ceva ce duce către Noua Bucătărie Românească Fină). Merită o vizită acolo, e spectaculos, mâncarea bună, doar înghesuiala nu se potrivește cu așteptările unei mese care să lase toate amintirile plăcute.

Multe restaurante noi în Floreasca. Mult mai așteptată a fost, însă, deschiderea Agora Floreasca, food-court-ul din fosta mare hală a Pieței Floreasca. De Raionul de Pește Floreasca am zis mai sus, acesta fiind și ultimul deschis, în ordine cronologică. Primul a fost YASOU, un restaurant grecesc, chiar în ultimele zile ale lui decembrie.

Apoi Sara (Agora Floreasca), duplicatul lui Sara de pe Popa Petre, cu bucătărie italienească tradițională, dar și cu o băcănie cu delicatese tot de la ei. Mare succes au și aici.

Paul (Agora Floreasca) au deschis și ei la puțin timp după Sara, prin martie, un bistrou, adică ceva mai mult decât patiseriile pe care le vedem în multe locuri din București. Îi spun, destul de pretențios, Restaurantul Paul, ca să se diferențieze mai bine de patiserii. Sunt cel mai “low profile” dintre cele de la Agora Floreasca, până acum.

Mult mai interesantă a fost apariția primului restaurant al celor de la Mega Image, Maison des Chefs by Mega Image. Au adus un tânăr chef foarte talentat, pe Alexandru Iacob, și au construit un concept care prinde teren și în București: bistrou, băcănie, wine-shop și brutărie. Pentru aceasta din urmă atrăgându-i și pe cei de la Arc Bakery în proiect.

Și să amintim și pe The Beer Institute, deschis tot acum, chiar dacă nu e de mâncare acolo. Sunt un shop de bere artizanală, cu vreo 50 de tipuri diferite de bere, pe care le poți și degusta la cele câteva mese din spate.

B4 Market e altă braserie foarte așteptată, deschisă de vreo două săptămâni pe Beller, în Parcul Floreasca. Foarte bine făcută, conceptul cu all-day breakfast e interesant și dă bine la public. Succesul a fost fulminant încă din prima zi, și cred că va rămâne la fel de ridicat și în continuare. E a celor care au E3 by Entourage, în apropiere.

Restaurante noi și în nord. Neașteptat de bun este și NADASAN, un restaurant cu specific asiatic (extrem oriental) deschis de vreo lună în Cartierul Francez de niște ucraineni care vorbesc românește. Mâncare bună, prețuri rezonabile, amenajat frumos. A fost Pippo’s înainte acolo.

Gura Portiței e un restaurant mare de pește românesc în Parcul Herastrau, deschis de vreo două luni de către cei care înainte aveau Patru Anotimpuri, ceva mai jos, tot în parc. Un restaurant mai pe “stil vechi”, așa cum sunt toți cei pe care i-am văzut acolo, și acum, și la cel de dinainte. Sunt în partea dinspre Șoseaua Nordului, în locul fostului Bel Mondo, care s-a mutat în locul lor, adică unde a fost Patru Anotimpuri. E o raritate să vezi că două restaurante mari schimbă sediile între ele, pur și simplu…

Și da, Bel Mondo (Herăstrău) e un restaurant nou, se poate spune, deschis și el tot de curând. Foarte diferit de marile restaurante scumpe ale zonei, am zis că e un fel de cantină a săracilor Herăstrăului, când am scris despre ei. E, probabil, cel mai provincial dintre toate cele de acolo.

Tot în Parcul Herăstrău, dar în extrema cealaltă a ierarhiei sociale, s-a deschis It Cucina. E în locul fostului Limo Cuisine, și al acelorași patroni italieni, din câte mi s-a spus. Nu e doar o schimbare de nume, au făcut și o reamenajare radicală, acum arătând mult mai bine. Și o schimbare în bucătărie. Nu mi s-a părut că e ceea ce spun ei pe site că ar fi acolo, dar să le mai dăm puțin timp ca să arate ce pot.

Lido’s Brasserie s-a deschis în februarie, la Hotelul Lido, în stilul luxului oriental etalat deja la Phoenicia Hotel și la Mandaloun ale lui Mohamad Murad. Restaurant de succes datorat poziției în centrul centrului Bucureștiului, în primul rând, însă și unei clientele care vine după cunoscutul libanez, oriunde se duce și deschide ceva.

O berărie mare s-a deschis și la periferia orașului, pe Ionescu Sisești, spre Băneasa. Draft Pub – Tankeria Ursus e bine făcută, mâncare bună, va avea succes în locurile acelea încă puțin explorate de către marile nume ale restaurației bucureștene.

Patrizia Paglieri, italianca pe care mulți patroni de restaurante o știu altfel decât se vede în televizor, a deschis și ea Allucinante by Patrizia. În februarie, chiar lângă noua Catedrală a Mântuirii Neamului. Am fost acolo, am mâncat, m-am mirat de ce a lăsat să iasă pe sală, dar mi-am zis că sunt și ei în primele zile și că altă dată va fi mai bine. Și am descris și un dialog de film de comedie cu micul Paglieri, fiul Patriziei. Merită citit. Și, în mod special, răspunsul juniorului… 

În februarie s-au deschis, de asemenea, mai multe restaurante. Ciorbe și Plăcinte, un bistrou fast-food cu ciorbe și plăcinte moldovenesti făcut de niște basarabeni pe Magheru. Apoi La Piovra, pe Clucerului, în locul lui Olio. Un restaurant mare, cu bucătărie tradițională, italiană și românească. Numele întreg, La Piovra pizza & pasta & more, e relevant pentru specific. Mâncarea e relativ bună și la prețuri rezonabile.

Mai e Restaurant Baroque, la care nu am ajuns încă, în locul unui restaurant cu specific etnic, Conacul Gagauz, care s-a mutat în altă parte. Iar în Promenada Mall s-a deschis Sushi Terra, cu bucătărie japoneză populară, cu prețuri ceva mai mici decât la alte restaurante de sushi și mâncare asiatică.

BiBO Restaurant e un bistrou de hamburgeri (si nu numai) intre Beller si Floreasca, in locul lui Atypic. Mic, dar interesant și bine făcut.

Mom O’Clock e o cafenea child-friendly. Ba mult mai mult decât atât, se poate spune, e o cafenea făcută special pentru copiii foarte mici cu mămici în brațe. Prin cartierul Primăverii, deschisă în martie. Au și ceva de mâncare acolo și e foarte utilă celor din grupul țintă.

Evreii si-au deschis Chabad House, un restaurant cu toată mancarea kosher, la Piața Romană, în locul fostului restaurant țigănesc. Și tot acolo, lângă Pinion, s-a deschis Matcha Bar, o ceainărie interesantă cu bistrou, în care poți mânca pe o mică terasă frumoasă și umbroasă în spate.

S-au deschis și ultimele restaurante din seria de șase de pe malul Dâmboviței, pe promenadă, între Piața Unirii și Biblioteca Națională. Mai bune și mai interesante decât ne așteptam, am scris de bine despre toate, cel mai mult plăcându-ne Get Naked by Bordello și Aici. Tot acolo s-a deschis și JO Lounge Bistro, cu puțin înaintea lor.

Alt restaurant mare deschis de câteva luni este Lazoo Restaurant & Lounge, din Pădurea Băneasa, chiar vizavi de Zoo (de unde își trage și numele). Restaurant mare, bine făcut, terasa imensă în pădure. Patron cu logică din altă lume decât a noastră, l-am provocat la o discuție printr-un articol lung, care care credem că ar merita să fie citit și de mulți alți manageri de restaurante.

O nouă încercare la Mărul de Aur, de data aceasta chiar sub acest nume, într-o tentativă de resuscitare a faimosului brand. Șanse mici de reușită, fiindcă lumea s-a schimbat cu totul între timp, dar noi chiar ne dorim să aibă succes.

Baieții cu M60 au înlocuit Kane cu pizzeria Mamizza, pe Tunari. Și cred că bine au făcut, pentru că succesul a venit chiar din prima zi. Pizza scumpă, dar bună. La fel ca și restul celor câteva feluri de mâncare pe care le-au pus în meniu.

Că tot eram la pizza, italianul care a deschis Pizza Leggera la Piața Romană, în locul lui La Plăcinte, ne-a dat cel mai halucinant subiect de articol din ultimul an. Chiar insist să-l citiți.

GastroLab e un mare restaurant în Piața Victoriei, în complexul acela nou de business și restaurante de lângă guvern, în locul lui AV8. Au și un mare magazin de vinuri acolo, și împreună cu mâncarea bună și originală pe care o au, am avut câteva mese de zile mari la ei. Au o bucătărie ardelenească ungurească nouă, creativă, ceva ce bate clar către echivalentul etnic al Noii Bucătării Românești Fine, despre care am vorbit atât în ultime vreme.

Un restaurant mediocru într-un impozant palat este Gramont Cuisine & Wine, de la Palatul Suter, redeschis ca hotel. Sper că într-o zi să găsească și formula care, dacă nu poate să facă să-i crească și mai mult reputația locului, măcar să nu i-o strice. Nu le va fi deloc ușor, dar sper să-și pună mintea la contribuție mai mult decât până acum.

În extrema cealaltă, unul mic, dar foarte bun este Ora Experience, de pe Calea Floreasca. Un foarte talentat bucătar grec și o mica galerie de artă contemporană sunt o combinație pe care merită să o încercați.

Cei doi asociați care au avut restaurantul Bocca din Cartierul Francez s-au despărțit. Unul a rămas acolo și a deschis un alt restaurant, sub numele Il Capo. E la fel ca și cel de dinainte. Celălalt s-a dus în Primăverii și a luat impozanta vilă în care a fost închisul acum La Estancia by La Rambla. A făcut un restaurant mai puțin decât mediocru acolo, cu acelasi nume, Bocca. Nu am înțeles defel după ce logică…

Poate că ar mai fi de menționat Sultan, un fast-food turcesc ieftin, dar cu mâncare surprinzător de bună pe Bulevardul Unirii, și AVIDO, un mic bistrou cu mâncare de casă, deschis de două fete inimoase în Piața Floreasca.

Ieri s-a deschis Aizkora Gastrobar, cu bucătărie hispano-bască contemporană, zic ei. Nu am fost, dar mă voi duce curând, curiozitatea e mare. Sunt pe Calea Dorobanților, între ASE și Perla.

Alex Petriccean cred ca a deschis deja noul lui restaurant, numit NOUA, probabil de la Noua Bucătărie Românească Fina, al cărei fondator principal este și considerat, de altfel. Nu știu unde este, nu am ajuns încă.

Și încă un mare restaurant pe care Mircea Dinescu ar fi trebuit să-l fi deschis deja de vreo lună, dar nu știu de ce întârzie, pentru că totul e gata acolo. Într-o mare casă din spatele Halei Traian. Bucătărie românească tradițională – specialitatea lui, adică -, pe alocuri reinterpretată. I-a pus și firmă afară, scrie Politică & Delicatețuri pe ea. Am fost la el la un eveniment privat, pe care l-a făcut înainte de deschidere. A fost bun și interesant…

Sunt sigur că au mai fost deschise de curând și altele, mai ales în zonele îndepărtate de centru, în care eu ajung mai rar. Dacă știti de ele, vă rugăm să ne scrieți…

viewscnt
Afla mai multe despre
restaurante noi
restaurante bucuresti