Scriam zilele trecute că nu am văzut niciodată până acum atâtea deschideri de restaurante noi în București. Ceea ce înseamnă că și închiderile sunt la fel de multe, fiindcă majoritatea celor noi au luat locul altora care au fost acolo. Uneori într-un șir mai lung de dispariții și apariții în aceeași casă. Câteodată ale acelorași proprietari, care încearcă alt concept, cu altă bucătărie și cu alt nume, dacă cel de dinainte nu a mers bine. Însă cel mai adesea un business cu totul nou. Pe ansamblu, numărul localurilor în care poți să mănânci ceva (restaurante, braserii, bistrouri, cafenele etc.) a crescut în București, spre 4,000, însă deschiderile și închiderile merg aproape mână în mână.
Sigur, despre restaurantele închise aflăm mult mai greu decât despre cele care se deschid. Cititorii ne mai semnalează, fiindcă patronii și managerii nu o vor face vreodată, și e de înțeles asta. Așa că vă rugăm să ne țineți la curent, ca să păstrăm informațiile de pe site cât mai utile.
Madame Pogany, vechiul restaurant din Piața Floreasca, s-a închis de tot acum câteva zile. Mi-au spus foștii angajați. A avut multă faimă la deschidere, însă în timp s-a golit complet, și asta fără vreun motiv aparent, pentru că mâncarea era chiar bună.
Patru Anotimpuri, unul dintre cele mai sărăcăcioase restaurante din Parcul Herăstrău, deși era mare și avea o grădină de invidiat, a făcut o mișcare surpriză: au făcut schimb de sedii cu Bel Mondo. Așadar, s-au mutat mai în față, spre stradă (Șoseaua Nordului), însă au schimbat și numele și profilul. Acum au deschis Gura Portiței, cu pește românesc, specific pescăresc național.
Mezzaluna di Laura, pe Calea Dorobanților, între Perla și ASE. Închis în februarie 2019. Au avut bucătărie italiană clasică, destul de bună, însă nimic deosebit.
Terra e Mare, tot italieni. Închis la începutul lui 2019. Ei au spus inițial că pe o perioadă limitată. Dar nu e așa, am văzut un bar în locul lor, cred. Bucătărie italiană tradițională, a fost destul de bună mâncarea.
Bel Mondo din Parcul Herăstrău și Patru Anotimpuri au schimbat sediile între ele, după cum am spus… Bel Mondo a redeschis cu același nume, de fapt, și a preluat rolul de restaurant sărăcăcios și pentru săracii Herăstrăului de la cei de dinainte. Care a fost logica, eu nu știu.
Pomo D’oro Vesuvio, din Parcul Herăstrău, închis la începutul lui 2019. Era un bistrou italienesc mic, dar cu mâncare mai bună decât cea de la unii din giganticii lui vecini de parc.
Conacul Gagauz, cu bucătărie găgăuză tradițională, desigur. Deschis de niște copii din Basarabia, aproape de Podul Mărășești. Închis la începutul anului 2019, vor să se mute în altă parte, caută o noua locație.
Berăria Germană București, din coasta Palatului Bragadiru, l-a lăsat pe Dragos Petrescu să deschidă Becker Brau în loc. Chiar de 1 mai, probabil cu semnificație.
Limo Cuisine, deschis cu mare pompă în Parcul Herăstrău de niște italieni. Restaurant elegant, investiție enormă. L-au închis la sfârșitul anului 2018 și au deschis It Cucina. Tot ei. Acesta nou arată încă și mai spectaculos. Să vedem cum vor sta cu mâncarea, care se pare că nu e punctul lor forte.
Pasterra & La Bottega del Tartufo, minusculul bistrou de paste din Piața Floreasca, împreună cu băcănia de trufe și delicatese, au închis și s-au mutat în altă parte. În apropiere, am auzit, și nu știu dacă în aceeași formulă.
Balkan Bistro, bistroul de la subsolul hotelului Continental, a fost tot timpul gol, deși aveau mâncare chiar bună – bucătăria balcanică, după cum se deduce ușor din nume. Au închis de tot, și nu cred că vor mai deschide prea curând ceva acolo.
La Estancia by La Rambla e unul dintre cele mai răsunatoare eșecuri. Au deschis cu mare fast ca restaurant uruguayan, La Estancia. Apoi și-au unit fortele cu La Rambla, care închiseseră și ei restaurantul din Piața Victoriei ceva mai înainte. Apoi au închis uniți la sfârșitul anului și au lăsat locul lui Bocca, un restaurant surprinzator de modest pentru o asemenea casă în Primăverii.
Atypic a fost un proiect ambițios, însă au închis și ei la sfârșitul anului. Era și greu să atragi oamenii printre blocurile din Floreasca, unde nici GPS-ul nu nimerea întotdeauna din prima. În locul lor își încearcă acum norocul niște puștani, cu un restaurant de hamburgeri, BiBo Restaurant.
La Plăcinte din Piața Romană, pe Dacia, au închis și le-a luat locul un italian cam ciudat, cu Pizza Leggera.
Eclipse, un restaurant interesant pe o străduță ascunsă între Eminescu și Calea Moșilor a avut viață scurtă, cred că mai puțin de un an.
Garden Grille & Bar, restaurantul hotelului Hilton Garden Inn din Centrul Vechi a închis, însă au redeschis imediat altul în loc, cu un concept diferit, Beef Room. Mai bun decât cel de dinainte, mi s-a părut mie.
Scoici și Creveți și KOS au fost niște încercări riscante de revitalizare a imensei clădiri din spatele blocurilor, în Piața Victoriei, în care a fost celebrul Mărul de Aur. Acelea l-au înlocuit pe Șarpele Roz, și tot așa, într-un șir de închideri – redeschideri. Ultima încercare, cea actuală, făcută de aceiași proprietari, e cu Mărul de Aur! Ideea de a resuscita brandul cu atâta rezonanță e bună în sine, dar să vedem dacă vor reuși.
Bistro Nouveau, restaurantul cuminte din Cotroceni, s-a închis și el pe la sfârșitul anului și încă nu e nimic în locul lui.
Trattoria Romana din Piața Romană a fost înlocuită de Trattoria Adagio. Cred că nu a observat aproape nimeni asta, în primul rând pentru că e un restaurant turistic, de trafic, și rar se întamplă să revină cineva. Presupun.
Pippo’s a fost și el un episod dintr-un șir de închideri și deschideri de restaurante în complexul Persepolis Palladian Condominium din Cartierul Francez. I-a luat locul NADASAN acum vreo două luni, și sper ca ei să rămână mai mult, pentru că au mâncare bună, cu prețuri rezonabile și amenajare interesantă.
Bistro Hoinar (Mobra Shop), alții într-un spațiu cu noroc puțin, la demisolul unei case vechi de pe Paris, aproape de Piața Victoriei. A fost Muse acolo, cred că și alții, între timp. Acum sunt cei de la Randevu Bistro.
Vacamuuu 2, din Global Worth Tower, lângă Promenada, au avut un eșec neașteptat, mai ales dacă te gândești la investiția enormă făcută acolo.
SushiRoom a închis în centru și a lăsat locul lui Bistro Ateneu, al aceluiași proprietar, Cristi Preotu. Vor redeschide în Piața Dorobanților, în partea dinspre Beller.
AV8, altă închidere surprinzătoare și neașteptată, după o investiție enormă. Lorand Szarvadi le-a preluat businessul, sub alt nume, GastroLab.
Olio, un restaurant cam insipid, deși arată bine, a făcut loc lui La Piovra, pe Clucerului, față în față cu alte doua restaurante, mult mai stabile, Jadoo și Beirut.
Și în casa aceea de pe Toamnei, chiar în spatele frumoasei biserici Precupeții Vechi, s-au perindat câteva restaurante, atrase de fabuloasa grădină, fără îndoială. Ultimul închis a fost Moudy’s Kitchen, cu o viață scurtă, acum înlocuit de Suento by Gram, care se pare că a găsit o formulă de succes mai stabil. Și mai înainte a fost Escargot al lui Răzvan Exarhu.
A fost o pizzerie pe la Floreasca, aproape de Spitalul de Urgență, Da Vinci Pizzeria. Patron și bucatar, în același timp, era un personaj ca dintr-un film italian. Îmi pare rău că nu mai sunt acolo, era cu adevărat romantic. Încă nu le-a luat altcineva locul, din câte am auzit.
Funky Resto-Bar de pe Calea Dorobanților, aproape de ASE, au avut și ei un sfârșit surprinzător la începutul acestui an, deși investiția a fost consistentă și promisiunile foarte mari la început. Locul gol încă, din câte știu eu.
Ikaria, în Pipera, a închis tot la începutul anului, după o existență chinuită, din cauza poziționării și a dificultății de a găsi personal care să vină până acolo, nu mâncării.
Steak Up, care au vrut să facă o replică a succesului Raionului de Pește, tot în Piața Dorobanților, însă pe latura dinspre Beller, a eșuat și a închis la sfârșitul anului, deși investiția a fost consistentă și bine făcută. Acum așteaptă să le ia locul SushiRoom, când le va ajunge bucătarul pe care îl aduc din Japonia.
Nonna Mia a închis în Sfântul Ștefan și s-a mutat înapoi în Floreasca, de unde plecaseră.
Alte restaurante închise tot anul trecut sunt Zahana 33 Doamnei 21, din Centrul Vechi, Vogue, înlocuit, sau doar cu numele schimbat în Hugo, odată cu al hotelului.
Lente din Praporgescu, bistroul boem, închis surprinzător, pentru că părea să meargă foarte bine.
Hiro Sushi, micul bistrou cu sushi ardelenesc de la Piața Dorobanților
Kane Seasonal Bistro a închis în toamna lui 2018, și spun că vor redeschide vara asta în centru. În locul lui au deschis, însă, Mamizza, cu mare succes. Aceiași proprietari.
Ici et La s-au mutat din Piața Romană, unde cred că le mersese bine mulți ani la rând. Au luat un spațiu mult mai mare și mai spectaculos, pe acoperișul Hotelului Cișmigiu. Acolo nu li s-au potrivit socotelile cu cele de acasă, și a trebuit să lase locul lui Cișmigiu Bistro la Etaj, acum acolo.
Bocca, din Cartierul Francez, închis în octombrie 2018, când s-au despărțit cei doi asociați. Unul a rămas acolo și a deschis alt restaurant, cu numele Il Capo. Celălalt a luat numele Bocca cu el și s-a dus în Primăverii, în locul lui La Estancia by La Rambla.
5 Elemente din parcul Herăstrău e acum în locuit de Meadows, un restaurant mai low profile.
Ambiance Cafe de pe Beller, în Parcul Floreasca, a închis. Celor de la B4 Market le-a luat foarte mult timp până să termine cu renovarile și să deschidă, abia acum câteva săptămâni, însă a meritat, locul arată civilizat, e cu totul și cu totul altceva.
Athos, închis în 2018, dar s-a mutat și a redeschis câteva străzi mai încolo, de fapt, tot în Centrul Vechi.
Capșa au închis în vara lui 2018 și au spus că redeschid în 2019. Nu prea îi cred…
Tot anul trecut 3Kombinat a închis terasa de hamburgeri și grill, iar Gastronomika a părăsit frumoasa casă cu grădină din Viitorului, însă a deschis apoi lângă Cimitirul Evreiesc, cu același nume.
Pasta Restaurant, un bistrou minuscul între Piața Dorobanților și Piața Floreasca, a lăsat locul lui Cucinetta, tot un mic restaurant de paste italienești.
Cafe DeKo, locul inventat de Dan Chișu în anul 2003, și A3 BAR au închis și ei…
Închise și mai demult, în 2017, au fost:
Roma, de pe Eminescu; HOOGA, în Piața Dorobanților; Osteria Gioia, în Piața Victoriei, ca să se mute în elegantul complex de business Aviatorilor 8; Muse Bistro, pe Paris; Metafish, încercarea aceea neobișnuită, pe malul lacului Plumbuita; Phii 16, de la Piața Floreasca; arogantul Le Consul, din Aleea Alexandru; Macaroni, street food-ul din Piața Dorobanților, unde e acum Noodle Bar by Tuk-Tuk; Naan, din CA Rosetti, mutat înapoi la Răzoare; Megoo Social Gastrobar, de pe Barbu Vacarescu; Chocolat din Beller, unde acum e Corto Maltese; Dakota, în Parcul Herăstrău, acum salon de evenimente al lui Isoletta; La Bonne Tarte, în Clucerului, acum Ublo Caffe; Sangria Garden, acum Galletto; Backyard Garden & Pub, în Popa Nan, acum Blueberry; Sis Kebab de pe Dacia, aproape de Mosilor; Kuzina, cu bucătărie grecească, acum Divan în locul lui; Barlogul Lupilor, undeva, mai spre periferie;
Și au mai fost și multe altele, desigur, dar cine să le inventarieze chiar pe toate… ?
Acestea sunt restaurante care s-au închis, și nu neapărat pentru că nu aveau mâncare bună, nu erau bine amenajate sau ceva deranja acolo. Te întrebi, desigur, de ce un restaurant cu mâncare banală e tot timpul plin, și unul peste drum de el, cu mâncare incomparabil mai bună, făcută cu grijă și cu cap e tot timpul gol. Că oamenii se duc la restaurant nu atât după calitatea mâncărurilor și a restaurantului, în general, ci după unde văd că se duc alții, se știe bine. Însă cum se formează aceste prime fluxuri de clienți e o mare necunoscută. Nu numai că e aproape imposibil să anticipezi evoluțiile, dar nici după aceea, privind în urmă, la rece, nu-ți dai seama ce nu a mers și de ce, folosind logica unui om cu o inteligență normală…