FOTO Unul dintre cele mai elegante și mai sofisticate restaurante din București

scris 4 apr 2019

Veranda Casa Frumoasă e un mic restaurant deschis de mai mulți ani pe Clopotarii Vechi, chiar în spatele bulevardului Lascar Catargiu. E o verandă în spatele unei case foarte frumoase Art Deco de pe marele bulevard, cu ieșire în altă strada – și de aici i se trage și numele „Veranda Casa Frumoasă”. În casa din față (foto) e un magazin cu haine bărbătești scumpe, cred că tot așa se numește și magazinul, Casa Frumoasă”.

Cred că proprietăreasa, Julia Kristensen, o bogată lituaniancă, și-a făcut acest restaurant de lux mai mult ca să aibă ea unde să mănânce bine și să stea cu prietenele ei, fiindcă nu pare să o ardă prea tare la buzunar că restaurantul e mai mult gol. Am mâncat de mai multe ori la Veranda Casa Frumoasă în ultima vreme, și de fiecare dată eram singuri în restaurant.

Urmărește-ne și pe Google News

Și e păcat, fiindcă nu numai că Veranda Casa Frumoasă e un foarte frumos restaurant, ci și pentru că se mănâncă bine acolo.

FOTO Restaurantele la care nu poți lăsa bacșis CITEȘTE ȘI FOTO Restaurantele la care nu poți lăsa bacșis

Au doar câteva mese la Veranda Casa Frumoasă, o singură sală, la parter. Foarte elegant și cu gust amenajată, luminoasă de la peretele și tavanul de sticlă (veranda propriu-zisă, în formă de seră). Care verandă am înțeles că a fost făcută recent, nu era în construcția inițială.

Mobilierul și decorurile sunt și ele unicate, descrise de către specialiști în diverse articole care s-a scris de-a lungul timpului despre această Casă Frumoasă – sunt toate pe Internet, cu poze profesionist realizate, nu ca acestea de mai jos făcute cu telefonul meu.

Terasa e și ea fumos amenajată, cu multe plante exotice, mobilier cum nu mai au și alții în oraș. E mică, nu intră mai mult de două sau trei mese acolo.

Meniul de la Veranda Casa Frumoasă e scurt, sofisticat, așa cum trebuie să fie într-un restaurant de fine-dining, și e conceput de un mare bucătar israelian. Bucătărie internațională, produsele cele mai fine, rețete complexe și elaborate. Noi am luat un ficat de gâscă fript pe o vafă belgiană (waffle) cu dulceață de gutui și merișoare, crochete de brânză și praz cu sos de smântână și sos de ardei roșu, cod negru de Alaska, dovlecei, praz și sos de lămâie, piept de rață cu sos de fructe de pădure și diverse legume, tartă cu mere. Amuse-bouche-ul cu caviar a fost și el inedit.

Toate mâncărurile de la Veranda Casa Frumoasă au fost bune și foarte bune, deși micile detalii care fac cu adevărat marea diferență erau la tot pasul: din ficatul de gâscă ne-au dat partea groasă, cea care, de regulă, se duce la alte restaurante, la cele de Grande Cuisine rămânând doar capătul subțire. Probabil de aceea au și fript-o mai mult decât ar fi trebuit, ca să o poată pătrunde pe toată. Vafa nu era proaspătă, și probabil că ar fi fost la fel dacă ne-ar fi dat-o și acum o săptămână sau două (cred că a stat în congelator); rața a fost și ea cam mult făcută, dacă e să ne luăm după rețetele de bază ale bucătăriei fine; crochetele aveau crusta prea groasă și rumenită mai mult decât era cazul, încât acoperea gustul miezului de brânză și praz, care ar fi trebuit să fie subiectul principal. Legumele bune și bine făcute, sosurile la fel, codul negru de asemenea. Obișnuitele chifle precoapre și congelate, dar care sunt întotdeauna foarte bune la gust când sunt fierbinți, mai ales cu un unt de bună calitate.

Serviciul a fost extrem de bun, ca de fiecare dată la Veranda Casa Frumoasă, cu niște chelneri mereu zâmbitori, calmi, discreți, cu o politețe naturală, deloc ostentativă.

Prețurile sunt mari, însă cele așteptată într-un asemenea loc și pentru o mâncare fină, cum nu sunt prea multe în București. Câteva feluri în meniu, cu prețuri care nu au cum să fie mici, cum ar fi caviarul și homarul, au ridicat media destul de mult, făcând Veranda Casa Frumoasă unul dintre cele mai scumpe restaurante din București, la care o masă în doi, cu un vin cunoscut, îți scoate repede 5-600 de lei de pe card. Totuși, am primit gratis din partea lor o șampanie bună la început, și nu un singur pahar, ci de câte ori am vrut, tot pe gratis câte un pahar de vin roșu și desertul cu tarta de mere de la sfârșit. I-am apreciat pentru asta tot în nota de la servicii.

Veranda Casa Frumoasă e, deci, unul dintre cele mai bune și mai frumoase restaurante ale Bucureștiului, cu mâncare fină, sofisticată, elegant și discret, bun de mers atunci când vrei liniște, și nu ca să fii văzut. Pentru că nu prea are cine, după cum am scris.

PS: Trec din când în când pe la elegantul restaurant Veranda Casa și mănânc mereu bine și sunt excelent servit. Ultima evaluare este de la o cină pregătită de Chef Avi Steinitz, am fost invitații lui. Chef Avi Steinitz locuiește și lucrează în Israel, însă face consultanță și construiește conceptele gastronomice ale unor restaurante din diferite țări, printre ele fiind și Veranda Casa Frumoasă. Iar când ajunge în acele locuri, gătește chiar el, cum a fost și de această dată. Multe restaurante folosesc acest sistem, Veranda Casa Frumoasă nu e o noutate. Desigur, prima întrebare pe buzele tuturor, în aceste cazuri, este dacă e mare diferența dintre mâncarea pregătită de „marele chef” care patronează respectivul restaurant și cea pregătită de către „discipolii” lui care gătesc zi de zi în restaurant. Și ca să dau și răspunsul, la Veranda Casa Frumoasă nu e o diferență semnificativă, care să te facă să îl consideri „alt restaurant”, cum se întâmplă nu de puține ori…

viewscnt
Afla mai multe despre
veranda
casa frumoasa
restaurante bucuresti