Am revenit de mai multe ori la micul restaurant Le Vivier din apropierea Pieței Dorobanților, și am notat și ce mi-au spus niște prieteni apropiați, mult mai umblați și mai cunoscători decât mine în tot ce înseamnă fructe de mare, atât proaspete, cât și gătite. Concluzia unanimă de până acum este că la Le Vivier poți găsi cele mai bune fructe de mare proaspete și crude din București. Se pare că și Isoletta le ia din același loc, așa că aceste două restaurante sunt referință în materie de fructe de mare din oraș.
Le Vivier e un restaurant de fructe de mare de cea mai bună calitate, cu un mic magazin. Se și prezintă, de altfel, că Le Vivier, Oyster Bar & Shop. Magazinul e deschis de aproape trei ani, din 2015, și tot de atunci a fost așteptat și restaurantul, proiectat încă de la început în spațiul de pe Puțul lui Zamfir. Însă abia acum, în martie 2018, l-au deschis publicului, după ce vreo doi ani a fost doar un salon pentru mese private.
Le Vivier, Oyster Bar & Shop sunt pe Puțul lui Zamfir, chiar la mijloc, între Piața Dorobanților și Piața Floreasca, la parterul unui bloc nou. E o străduță frumoasă, dar înghesuită rău în bogatul cartier al Dorobanților. Fiindcă orice palmă de pământ e foarte scumpă acolo, și toți au construit claie peste grămadă, ca să apuce o bucățică din prețiosul loc.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La Le Vivier, Oyster Bar & Shop au un singur salon, cu intrarea direct din stradă și cu un perete de sticlă către această. În dreapta au câteva mese, în stânga și în spate magazinul cu produsele fine pe care le vând, iar în mijloc un mare acvariu cu homari și un galantar pentru fructele de mare proaspete. Totul e foarte bine amenajat, cu cele mai bune și mai scumpe materiale, un concept unitar, bine făcut.
Ca restaurant de fructe de mare, dar și ca magazin de delicatese dintre cele mai fine și exclusiviste, Le Vivier, Oyster Bar & Shop se poziționează premium din toate punctele de vedere, de la amenajare, la produsele pe care le aduce și la meniul pe care îl prezintă. Cam toate vin din Franța, și nu de oriunde, ci din nord, din Bretagne și Normandie.
Meniul e scurt, așa cum e și de așteptat să fie, însă cu denumirile în italiană, fiindcă cheful de la Le Vivier, Oyster Bar & Shop e italian. Care bucătar șef, că tot am ajuns cu vorba la el, nu pare să fie la înălțimea produselor pe care i le-au dat pe mâna investitorii aceia care au pus o mică avere în Le Vivier. E mâncare bună, desigur, a și muncit mult la ea, după cum se vede și din poze, dar nu cred că e un adevărat chef de Haute Cuisine. Sau nu încă, cine știe…
Am luat mai multe feluri, fiind trei la masă, din tot atâtea țări. Am mâncat Tartar de ton, Caracatiță „Basso Basso”, Risotto, Paste „crab linguini”, Fritto misto cu diverse fructe de mare și Cabillaud, un cod cu piure și sos. Au fost bune toate și foarte bune, mai puțin piureul și sosul de la cod, acelea banale, fără gust. Însă nu erau prea evidente finețea și arta unui mare chef. Și dacă a lăsat să iasă pe sală un fel de mâncare cum a fost codul cu piure și sos țărănesc, asta spune multe despre acel chef.
Prețurile nu sunt atât de mari pe cât te-ai aștepta uitându-te la meniul de la Le Vivier Oyster Bar, dar nici mici nu sunt, dacă recitești ce am scris despre cheful lor italian. Serviciul foarte bun, clienți erau.
Toți cei cu care am vorbit până acum, și care au fost la Le Vivier, mi-au spus că acolo sunt cele mai bune fructe de mare din București. Nu ne înșelăm chiar cu toții, sunt sigur...