Lumea merge la food-court într-o mult mai mare măsură pentru atmosferă decât pentru mâncarea restaurantelor de acolo. Așa e în București, și presupun că și în lume e la fel. Prin urmare, restaurantele grupate nu numai că nu-și canibalizează businessul, ci dimpotrivă. Și cei care investesc în așa ceva sunt deștepti și vizionari. Ultimele două food-courts bine făcute deschise recent, Carnivale Food Market și Agora Floreasca, ar trebui să fie o sursă permanentă de reflecție pentru cei din HoReCa, și nu numai pentru ei.
Așadar, niște oameni care știu bine cum să-i facă pe bucureșteni să le dea banii pe care îi au, și chiar cu mare bucurie, au mers mult mai departe. Nu numai că au făcut un food-court de data aceasta, pe lângă restaurantele și cluburile de mare succes pe care le au, ci s-au și dus unde puțini au avut curajul să depășească “linia roșie” de la Piața Unirii, venind dinspre nord: în Timpuri Noi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Au luat parterul unei enorme cladiri de birouri abia construite acolo, de către alți oameni la fel de deștepti și vizionari, fără îndoială. Era o comunistă fabrică acolo, uzina de echipamente Timpuri Noi. Acum e un adevărat complex de business, cu patru blocuri gigantice, cărora li se vor alătura și altele, din ce se observă în jur.
Cei care au Fratelli, Biutiful și probabil și altele, au construit un food-court, pe care foarte inspirat l-au numit Carnivale Food Market. E mijlociu ca mărime: nici atât de mult ca în marile malluri, dar nici mititel ca în alte business centers de dimensiuni comparabile.
În jumătate din spațiu au restaurantul lor, Biutiful Downtown, iar cealaltă jumătate au dat-o mai multor restaurante care vând la tejghea și oamenii se așază în zona comună din mijloc. Eu am numărat următoarele restaurante în Carnivale Food Market: Camioneta cu pizza, Gattini Pasta Fresca, Meatic by Adi Hadean, Zaitoone Express, Japanos, o camionetă Waffes și un bar cu ginul Tanqueray.
În 4 ianuarie au dat drumul lui Biutiful Downtown, și dintr-odată a venit un puhoi de lume. După o lună au deschis și restul, și primului puhoi de lume i s-a mai adăugat imediat un altul.
Toți fac mâncarea în fața ta, mai puțin cei de la Japanos, care aduc în cutiuțe, de la fabrica lor din Pipera, o bună parte din ea. Cei din Camionetă fac o pizză foarte bună. La fel și pastele proaspete de la Gattini.
Cel mai mare restaurant din Carnivale Food Market – în afară de Biutiful Downtown, desigur – e MEATic al lui Adi Hadean. Focul lui deschis cu lemne e, fără îndoială, centrul atenției întregului ansamblu, la care ajungi dus instinctiv de mirosul inconfundabil, care face mai mult decât jumătate din marketingul investit în decoruri. MEATic era închis când am fost noi, sâmbătă au program doar seara. Tot închis era și Zaitoone Express, și nu știu dacă doar atunci, sau pur și simplu nu e încă funcțional.
Mai e Japanos despre care am spus, cu o ofertă de mâncare mai consistentă decât în locațiile pe care le știu eu din centru. Apoi o camionetă Citroen din filme cu waffe (există un cuvânt românesc pentru aceste celebre deserturi?) belgiene, și un bar cu ginul Tanqueray, despre care se spune că e cel mai celebru din lume.
Mesele sunt la comun, în centru, mobilierul e foarte bine făcut, din materiale de cea mai bună calitate, ca și tot decorul industrial de sfârșit de secol al 18-lea, de altfel, cel cu mașinile cu aburi, cu un succes fenomenal în toată lumea astăzi. Steampunk.
Și încă o inovație deșteaptă la Carnivale Food Market: ca să nu plătești la fiecare tejghea de la care îți iei mâncarea (ceea ce le-ar îngreuna și lor muncă, ar aștepta și clienții, și o încă multe alte mici deranjuri), pui la un ghișeu de la intrare niște bani pe un card, cu care plătești apoi peste tot. Rapid, elegant, igienic, occidental, digital. Deștepți și eficienți și de această dată.
Nu știu cum s-au gândit să rezolve problema tipsului, dar sunt sigur că vor găsi o soluție elegantă și pentru acesta. Mai ales că e foarte simplu, dar le trebuie un mic terminal în plus, separat, așa cum am văzut în alte părți: niște butoane cu sume predefinite (3, 5, 7 și 10 lei, să zicem), tu apeși pe una dintre ele, și gata, s-au mutat instantaneu leii din contul tău în cel al lui Fratelli.
Carnivale Food Market e un lucru excelent gândit și realizat, sunt sigur că vor avea succesul pe care îl merită. Se și vede după forfota pe care ar invidia-o până și un supermarket. Băieții aceștia deștepți și vizionări de la Biutiful i-au făcut pe cei din Timpuri Noi să nu mai fie complexați de cartierul lor. Nu e deloc puțin lucru.