Corto Maltese a fost un restaurant îndelung așteptat. Nu el anume, ca restaurant sau concept, pentru că foarte puțini știau ce fel de restaurant va fi acolo, ci cei din cartier sperau să se redeschidă un restaurant bun, fiindcă nu sunt prea multe în bogatul cartier. Restaurantul se numește Corto Maltese, după numele unui capitan de vas care a trăit la începutul secolului trecut, fiul unui marinar englez și al unei italience, țigancă vrăjitoare și prostituată.
Corto Maltese e pe Radu Beller, vizavi de cafeneaua Ambiance din parcul Floreasca, în locul în care au fost mai multe restaurante, ultimele două de care îmi aduc aminte fiind Chocolat și Lett’s 35.
Lucrările de amenajare a colțului de parter al clădirii vechi au durat foarte mult, însă a meritat așteptarea, pentru că rezultatul e destul de spectaculos, Corto Maltese fiind acum unul dintre cele mai frumoase și elegante restaurante ale Bucureștiului. Și, din fericire, nu e amenajat în stilul minimalist industrial al modelor zilei. O parte din explicație pare să fie legată și de numele proprietarului, Cristian Preotu, cel care are și cunoscutele restaurante Le Bistrot Francais și SushiRoom (acum în curs de mutare), de lângă Atheneul Român și lângă magazinele lui La Comtesse du Barry. Cristi Preotu nu pare să fie deloc un adept al stilului industrial, dacă iau ca referință felul în care și-a amenajat restaurantele lui până acum. M-au lăsat să fac poze, așa că m-au scutit de o descriere pe care oricum nu aș fi putut-o face.
Meniul de la Corto Maltese e mediteranean, de jur împrejurul mării mari: mâncăruri italienești (pizza), spaniole, grecești, un foie gras franțuzesc. Au puține feluri, foarte bine alese și combinate. Și mai promit o pizza deosebită, specială și prin ce conține și prin cum e făcută. Tot insistă să știm că va veni nu știu ce mare vedetă în ale făcutului de pizza. Am pus o poză cu meniul, pentru că site-ul lor nu e încă gata și nu-l puteți vedea în altă parte.
Am ajuns repede la masă la Corto Maltese, fiindcă sunt foarte aproape de mine. Am luat niște gustări grecești, cu tzatziki, feta tiganiti, adică feta de Macedonia în foietaj, marinată în miere de pin, zic ei, feta tot de Macedonia la cuptor, calamari prăjiți în tigaie cu crustă de susan, creveți cu sos de roșii și un pește întreg, limba de mare în sos de unt cu lămâie și capere și legume la cuptor, pită grecească. Toate bune și foarte bune, le-am mâncat cu plăcere. Legumele cu care a venit peștele, în special, au fost surprinzător de bune, știut fiind că să faci niște legume să iasă bune la gust dincolo de ceea ce le-a dat Dumnezeu, nu e deloc la îndemâna oricărui chef, fie el și foarte bine plătit. Și am băut și un vin foarte bun, moldovenesc, de la Gitana.
Serviciul a fost bun la Corto Maltese, cu un chelner care a venit de La Vinuri să-i ajute cu deschiderea, tot un restaurant al lor. Am scris despre el și când am fost acolo, mi-a facut plăcere să-l revăd. Prețurile sunt mari, așa cum se aștepta toată lumea. O masă în doi, cu o sticlă de vin bun, poate trece repede o sută de Euro de pe cardul tău pe cel al lui Cristi Preotu. Clienți destul de mulți pentru un restaurant deschis de o săptămână, și la prânz și seara.
Corto Maltese s-a poziționat direct ca unul dintre restaurantele mari ale Bucureștiului, chiar dacă are el câteva mese. Totul foarte bine făcut acolo, de la concept la ambianță, meniu, mâncare, până la lista de vinuri, Cristi Preotu fiind și unul dintre negustorii de vinuri cunoscuți, printre altele. Se va vorbi mult despre Corto Maltese, fără îndoială…