Prim pas pentru intrarea în legalitate a sistemului de pensii al notarilor

Prim pas pentru intrarea în legalitate a sistemului de pensii al notarilor
scris 27 feb 2020

Senatul a aprobat, miercuri, două proiecte de lege prin care Casa de Pensii a Notarilor Publici și sistemul de pensii al notarilor publici intră în legalitate, după ce Curtea Constituțională a constatat anul trecut că înființarea acestora trebuia realizată prin acte normative cu putere de lege și nu prin hotărâri ale Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România.

De ce este important: Prin art. 55 alin. (1) lit. c) din Legea notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995, în cadrul Uniunii s-a constituit și funcționează de câțiva ani Casa de Pensii a Notarilor Publici. Statutul, însă, respectiv Regulamentul de Organizare și Funcționare al Casei de Pensii a Notarilor Publici din România, inclusiv sistemul de pensii al notarilor, au fost aprobate prin Hotărâri ale Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform Deciziei Curții Constituționale nr. 591 din 8 octombrie 2019, reglementarea la nivel infraconstituțional a dreptului fundamental la pensie nu se poate realiza decât prin adoptarea unor legi, ordonanțe simple sau de urgență ale Guvernului (acte de reglementare primară), care să întrunească standardele de calitate, respectiv claritate, previzibilitate și accesibilitate.

Astfel, pentru că aspectele esențiale ale dreptului la pensie al notarilor publici nu au fost stabilite printr-un act de reglementare primară, ci prin acte cu caracter administrativ, parlamentari de la toate partidele au inițiat două proiecte de lege care să legifereze sistemul de pensii al notarilor.

Ambele proiecte au fost adoptate prin votul senatorilor și urmează acum a fi transmise pentru dezbatere și adoptare Camerei Deputaților.

Facilități fiscale pentru fondurile de pensii ocupaționale: Contribuții deductibile și dividende neimpozabile CITEȘTE ȘI Facilități fiscale pentru fondurile de pensii ocupaționale: Contribuții deductibile și dividende neimpozabile

Un prim proiect de lege prevede că modul de organizare și funcționare a Casei de Pensii a Notarilor Publici, aflată sub autoritatea Uniunii Notarilor Publici, se stabilește prin lege specială, iar până la adoptarea de către Parlament a legii privind sistemul de pensii al notarilor publici, Casa de Pensii a Notarilor Publici desfășoară activitatea de administrare curentă a activelor și de încasare a contribuțiilor notarilor publici asigurați.

Al doilea proiect de lege stabilește sistemul propriu, unic și autonom de pensii și alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici, definind principiile fundamentale de organizare și funcționare ale sistemului, asigurații, drepturile și obligațiile acestora, categoriile de pensii, condițiile de acordare, modul de stabilire și plată a acestora, celelalte drepturi de asigurări sociale ale notarilor publici, contribuabilii și contribuțiile la fondurile sistemului, precum și bugetul de venituri si cheltuieli.

Proiectul prevede, totodată, modul de organizare a Casei de Pensii a Notarilor Publici din România, precum și jurisdicția sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici.

viewscnt
Afla mai multe despre
notari
pensii
lege
casa
senat
curtea constitutionala