Forțat de noua legislație europeană, Google se vede nevoit să dea voie dezvoltatorilor să folosească și alte sisteme de plată, însă, o face cu propriile condiții și limitări, care s-ar putea să nu fie pe placul autorităților.
Dezvoltatorii de aplicații pentru Android vor putea folosi sisteme terțe de plată în Spațiul Economic European, care include 27 de țări, printre care se numără și România.
Însă, noua regulă este va fi valabilă doar pentru aplicații, nu și pentru jocuri, care în mod tradițional și în special pe Android generează venituri mai mari și, automat, plătesc comisioane mai mari către Google.
CITEȘTE ȘI Apple plătește 50 de milioane de dolari pentru a scăpa de un procesDe asemenea, Google va opri comision și din tranzacțiile realizate cu alte sisteme de plăți, iar acesta va fi mai mic cu doar 3% decât comisionul pentru plățile făcute cu sistemul pus la dispoziție de Google.
În mod normal, Google oprește 15% de la dezvoltatorii care au venituri de sub un milion de dolari pe an și 30% de la cei care trec de un milion de dolari venituri anuale. Asta înseamnă că, pentru tranzacțiile cu sistemele terțe de plată, comisioanele vor fi de 12% respectiv 27%.
Cele trei procente diferență lasă o marjă extrem de mică de manevră pentru companiile care ar încerca să concureze cu sistemul de plată Google, ceea ce este o avantajare clară a propriului sistem de plată și o obstrucționare a viitorilor competitori.
Google este forțat să ia această măsura de legislația DMA (Digital Markets Act) adoptată recent. Însă, în condițiile în care autoritățile nu sunt mulțumite de modul în care Google interpretează legea, ar putea aplica prevederile privind nerespectarea acesteia, ceea ce înseamnă amenzi de 10% din veniturile globale sau chiar de 20% în cazul încălcărilor repetate.