Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) spune că legea privind diminuarea risipei alimentare, aflată pe masa Camerei Deputaților, îi obligă pe toți comercianții să „doneze” sau să „sponsorizeze” - cu alimente aflate în proprietatea lor și expuse în mod legal pe raft - așa-zise ”entități”, care pot astfel să le utilizeze în scopuri insuficient definite în lege.
Profit. ro a anunțat anterior că, potrivit unui proiect de lege dezbătut în Parlament, comercianții vor fi obligați să doneze alimentele în curs de expirare, dar pot beneficia de TVA zero pentru donație.
Printre argumentele aduse de marile rețele comerciale, într-un comunicat de presă, se numără și faptul că ”textul propunerii legislative induce un risc major de neconstituționalitate (...) în sensul că obligativitatea "donării” și „direcționarea” produselor alimentare aduc atingere prevederilor art. 44 din Constituția României referitoare la garantarea dreptului de proprietate”.
Totodată, AMRCR susține că amendamentele admise nu sunt clare, în sensul în care sunt folosiți termeni precum ”entități” sau „în apropierea datei de expirare” sau “constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către reprezentanții împuterniciți ai autorităților cu atribuții de control în domeniul agroalimentar” și, mai mult, nu se menționează care este scopul pentru care se face ”donarea” sau ”sponsorizarea” alimentelor către respectivele ”entități”.
Alte nemulțumiri sunt legate de faptul că ”textul legii nu specifică ce se întâmplă în situația în care, la nivel național, nu există decât un număr limitat de entități înregistrate ca operatori alimentari, înscriși la ANSVSA, cu obiectivul declarat de a oferi aceste alimente unor grupuri defavorizate” sau de lipsa infrastructurii necesare pentru reciclarea acestor deșeuri.
În plus, Asociația susține că se aplică amenzi diferite pentru companiile mari față de cele mici, criteriile nefiind justificate.
”Din text rezultă că dacă o întreprindere mare încalcă legea cu o cantitate mică de alimente, aceasta este pasibilă de o pedeapasă mare. În schimb, dacă o microîntreprindere încalcă aceeași lege, dar cu o cantitate foarte mare, plătește o amendă mult mai mică”, explică marii retaileri.
AMRCR atrage atenția și asupra probabilității ca în cazul în care textul de lege va fi adoptat în forma actuală ar putea să apară în România o potențială zonă gri de business, aceea a traficului cu alimente aflate în aproprierea datei de expirare.
Asociația Marilor Rețele Comerciale din România speră că plenul Camerei Deputaților va retrimite proiectul de lege la Comisia pentru industrii și servicii.