Consumul mondial de cafea aproape s-a dublat în ultimii 20 de ani, a declarat directorul Organizației Internaționale a Cafelei (ICO), Robeiro Oliveira.
"Niciodată nu s-a mai consumat atâta cafea la nivel mondial în cursul ultimilor 20 de ani, iar rata de creștere s-a dublat", a spus Robeiro Oliveira, cu ocazia deschiderii la Bogota (Columbia) a celei de-a 8-a ediții a Salonului cafelei ExpoEspeciales.
Brazilianul Robeiro Oliveira, care conduce ICO din 2011, s-a declarat optimist cu privire la perspectivele pentru sectorul cafelei, în pofida ploilor abundente din Brazilia (primul producător mondial), a secetei din Columbia și a paraziților care afectează numeroase plantații din America Centrală.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Consumul mondial de cafea continuă să crească și aceasta ține mai mult de creșterea populației decât o chestiune de gus", susține Robeiro Oliveira, care preconizează o "creștere cu 25 de milioane de saci (un sac are 60 de kilograme) pentru următorii 10 ani".
În schimb, în ceea ce privește producția mondială de cafea, directorul ICO nu s-a aventurat să facă estimări având în vedere "condițiile cu care se confruntă agricultorii". În timp ce în cultivatorii din Brazilia sunt afectați de ploile în exces, cei din Columbia se tem de creșterea costurilor și de efectele secetei.
"Ploile din Brazilia sunt o sursă de îngrijorare, deoarece acestea ar putea pune probleme în termeni de ofertă, în condițiile în care producția va fi mai mică, ceea ce va genera sentimentul de penurie pe piața internațională", subliniază Robeiro Oliveira.
Potrivit ultimului raport al ICO, sezonul 2014 - 2015 s-a închiat cu cel mai mic preț la cafea din ultimele 20 de luni, "din cauza deprecierii realului brazilian și al peso-ului columbian", cele mai devalorizate două monede din America Latină în cursul acestui an. În luna septembrie, cafeaua se tranzacționa la 1.544 dolari pe tonă la bursa de la Londra și la 116 cenți livra la New York, cele mai scăzute cotații din ultimele 18 luni.
Directorul ICO speră că "piața va reacționa și va înțelege că există mai puțină cafea în acest moment, din cauza condițiilor meteo nefavorabile". Robeiro Oliveira se așteaptă, însă, la o majorare a producției în America Centrală, după ce va fi controlată propagarea unui parazit care devastează culturile din această regiune de trei ani. "Sectorul cafelei va fi unul dinamic la scara economiei mondiale", susține Oliveira.
Înființată la Londra în 1963 sub auspiciile ONU, Organizația Internațională a Cafelei (ICO) regrupează țări exportatoare și importatori de cafea pentru a face față provocărilor cu care se confruntă acest sector, prin cooperare internațională. Potrivit datelor publicate pe pagina de internet a organizației, țările membre ale ICO reprezintă 95% din producție și 83% din consumul mondial de cafea.
Sursa: Agerpres