Bucureștiul a coborât 3 poziții, pe locul 181 din 209, în topul anual al celor mai scumpe orașe din lume pentru expați publicat miercuri de Mercer, în care Hong Kong ocupă locul al doilea după ce a cedat prima poziție în favoarea Luandei, capitala Angolei.
În studiul publicat în 2016, Bucureștiul se afla pe poziția 178, scrie News.ro.
Orașele asiatice continuă să domine clasamentul, cu cinci orașe aflate între primele 10. Seul a urcat de pe locul 15 pe 6, în timp ce Mumbai a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri, cu 25 de poziții, pe 57, datorită creșterii economice rapide, a inflației și a monedei stabile. Capitala Indiei, New Delhi, se află pe locul 99, relatează Bloomberg.
Hong Kong, clasificat recent de ECA International ca cel mai scump oraș din Asia pentru expați, este urmat în ordine de Tokyo (3), Singapore (5), Seul și Shanghai (8), potrivit Mercer, care a realizat topul în baza unui studiu efectuat în martie.
”Chiar dacă un număr de orașe asiatice rămân între cele mai scumpe orașe din lume, centre financiare importante cum sunt Hong Kong și Singapore continuă încă să atragă talente și rămân încă destinații de top pentru relocare”, a declarat Mario Ferraro, director pentru mobilitate în regiunea Asia, Orientul Mijlociu și Africa la Mercer.
El a arătat că chiar dacă mișcările din acest an au fost determinare în mare parte de flutuațiile valutare, în special împotriva dolarului american, există orașe, cum este Mumbaiul, care a urcat datorită creșterii economice și a oprtunitășilor mai mari.
Multe orașe din China au coborât în top ca efect al deprecierii yuanului față de dolar, în timp ce destinațiile din Japonia au avansat datorită yenului mai puternic.
New York City și Berna au revenit în top 10, dar Beijingul a coborât cu un loc, pe 11. Zurich și Geneva s-au plasat la rândul lor în top 10.
Ascensiunea Luandei a fost alimentată de costul bunurilor și de securitate, a explicat Mercer.
Studiul anual folosește New York-ul ca bază de comparație și include peste 400 de orașe din cinci continente, măsurând costul a peste 200 de produse, între care locuințele, transporturile, alimentele, îmbrăcămintea, bunurile pentru locuințe și divertismentul.
Aprecierea rublei a făcut ca Moscova și St Petersburgul să urce pe pozițiile 14, respectiv 36. Londra a coborât 13 locuri, pe 30, ca urmare a deprecierii lirei sterline față de dolar, după votul pro-Brexit la referendumul e anul trecut.
Cel mai ieftin oraș din lume pentru expați este Tunis, urmat de Bișkek și Skopje.