Spaces este cel mai nou serviciu Google, o combinație bizară, cu elemente din mai multe categorii de aplicații.
Google Spaces permite crearea unor grupuri tematice, unde membrii pot salva conținut web și discuta pe seama lui. De exemplu, un grup de prieteni care urmează să plece în vacanță, pot folosi un astfel de grup, numit spațiu de Google, pentru salva și discuta acolo informațiile culese de pe internet în legătură cu viitoarea destinație.
Serviciul este compus dintr-o versiune web, disponibilă în browser-ele de desktop, și aplicațiile mobile pentru Android și iOS.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Google Spaces pentru web
Pentru cei care aleg să-l folosească pe calculator, există o extensie de Chrome ce facilitează salvarea link-urilor paginilor vizitate în Spaces.
Versiunea web are interfața deja clasică a serviciilor Google, cu bara laterală care oferă acces la secțiunile principale și cu omniprezenta bară de căutare plasată deasupra.
Principiul de funcționare este cât se poate de simplu. Se crează grupul, se invită persoanele dorite și se postează link-uri ce pot fi însoțite de comentarii. Numele și coperta grupurilor pot fi oricând modificate.
Link-urile postate sunt parsate automat, generându-se un titlu și o poză pe baza meta informațiilor site-ului respectiv.
Pentru a invita pe cineva într-un grup, se generează un link public ce trebuie trimis celor vizați. O modalitate similară de sharing este folosită de Google Photos. Cei care accesează link-ul primit au opțiunea de a intra în grup.
Această abordare crează o problemă de securitate. Deși link-ul generat conține un sir de caractere dificil de ghicit, oricine intră în posesia lui poate vedea informațiile postate în acel grup.
Google Spaces pentru smartphone
Aplicația de smartphone urmează aceleași linii de design. Arată bine, oferă acces rapid la funcțiile de bază și se mișcă foarte repede, inclusiv pe iOS.
Crearea și gestionarea grupurilor și al conținutului postat sunt la fel de simple.
Aplicația de iOS oferă suport pentru extensiile de sharing. Asta înseamnă că, pe lângă postarea manuală a link-urilor, poate fi postat conținut nou și din alte aplicații. De exemplu, se pot posta articole din Safari, Flipboard, Twitter etc.
Serviciu cu utilitate scăzută
Google Spaces este un serviciu bizar, cam ca toate încercările făcute de Google până acum pe partea de social media. Google Wave, Google Buzz și Google+ sunt cele mai bune exemple cu care Google a eșuat de fiecare dată.
Spaces nu are însă pretenția de a fi o rețea socială și nici să înlocuiască vreunul dintre serviciile actuale. Nu este nici aplicație de chat, nici soluție de salvat articole pentru a putea fi citite offline, precum aplicația Pocket.
Noul produs Google intră pe o nișă diferită, pe o zonă în care nu există o anumită nevoie de satisfăcut și unde avem alternative mult mai bune și mai complete care includ funcțiile oferite de Spaces.
Pare un produs a cărui plasare nu a fost gândită foarte bine.
Pentru Google este un instrument prin care poate afla și mai multe informații despre utilizatorii săi. Poate afla exact ce domenii îi interesează pe aceștia și cu cine împart pasiunile respective.
Însă, utilizatorul nu prea are motive să muște momeala aruncată de Google. Are la dispoziție soluții mai bune, care sunt mai complete și îndeplinesc mai multe funcții.
Spaces este un produs de care are mai multă nevoie Google, decât utilizatorul.